38 tips voor een (bijna) gratis vakantie

 

Het is zomer. En crisis. Dat is het ook. We hebben minder geld dan een paar jaar geleden maar nog net zoveel zin in vakantie. Om dat op te lossen gaan steeds meer mensen thuis op zoek naar het vakantiegevoel. Deze trend heeft zelfs een eigen naam: staycation.

Ik ben ook gek op vakantie. Ik kan er niet genoeg van krijgen en hang dan ook graag de toerist uit in mijn eigen stad. Soms een hele week maar ik las ook regelmatig een minivakantie van een paar uur in op een zaterdag. Of op een dinsdagochtend als ik eens lekker gek wil doen. Op mijn raam heb ik ‘Naar buiten’ geschilderd. Een reminder die me er tijdens een ochtendlange luie Twitter- en Facebooksessie op wijst dat vakantie slechts een buitendeur van me verwijderd is. Echt, zo gepiept, zo’n minivakantie. En het kost ook nog eens geen drol. Hieronder vind je een paar tips voor een instant vakantie-ervaring in eigen stad.

*** Woon je niet in een stad? Ga dan naar de stad die het dichtst bij is, of waar je het vaakst komt. Ik woon zelf in Amsterdam. Sommige tips zijn misschien minder goed uitvoerbaar in andere steden. Gebruik dan een toefje fantasie om de tips om te buigen naar jouw stad. ***

 1. Bemachtig een reisgids van je stad. Ga op zoek naar dingen die je nog niet wist.
 2. Laat je route door de stad bepalen door een dobbelsteen. (1 = links, 2 = rechts, 3 = rechtdoor, 4 = terug, 5 = stop en ga ergens naar binnen, 6 = kies de kant die er het aantrekkelijkste uit ziet).
 3. Vraag aan voorbijgangers of ze je willen fotograferen voor een compeet willekeurig en onbelangrijk gebouw.
 4. Geef je volledige aandacht aan een gebouw waar je al vaak aan voorbij bent gelopen. Zoom in op de details. Wat staat er op het bordje bij de bel? Welk materiaal is het gebouw van gemaakt? Kan je door de ramen kijken? Yes! Wat is er binnen te zien?
 5. Ga in de rij staan bij een typische toeristenattractie. Stap vlak voordat je binnen bent, uit de rij. Tip: mocht je flink veel tijd hier aan willen besteden, ga in Amsterdam dan naar de rij van het Anne Frank huis.
 6. Bekijk de stad vanaf een ander vervoermiddel dan je normaal gewend bent (bv. rondvaartboot, fietstaxi of koets).
 7. Schiet ‘cheesy’ plaatjes van de belangrijkste gebouwen en kenmerken van je stad.
 8. Haal je avondeten bij de supermarkt en eet het op een bankje op.
 9. Doe mee aan een stadstour (bijvoorbeeld via de VVV).
 10. Ga naar een willekeurig museum. Zo ging ik een tijdje geleden naar het Tassenmuseum en ontdekte zo dat ze daar een poepie sjieke koffiedrinkplek hebben.
 11. Stuur ansichtkaarten naar vrienden en familie.
 12. Vraag bij de bakker naar HET lokale koekje.
 13. Stap op collega-toeristen af en vraag ze om tips. Waar moet je absoluut geweest zijn?
 14. Ga iets drinken in een zaakje waar je normaal nooit zou komen. Maar dan ook echt never nooit niet.
 15. Probeer – met alle middelen die je tot je beschikking hebt – de geschiedenis van een gebouw te achterhalen.
 16. Overnacht in een backpackershotel.

Laat je verrassen. Ga op ontdekkingstocht. Kijk net even om de hoek. Blijf staan als er iets bijzonders gebeurt. Kijk, voel, ervaar, geniet.

Oh, en ik ben nog op zoek naar 22 tips om de 38 die ik in de kop beloof te halen. Vul je mee aan? Ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie tips. Kan ik weer gebruiken als input voor een van mijn minivakanties 🙂

Comments

 1. Doe als een echte Nederlander: rugzakje om, voor de toeristenattractie gaan zitten (of dat nou museum is of gebouw of whatever) en dan je keurig door de helft gesneden witte boterhammen met kaas uit je zakje uit je boterhamtrommel halen en daar eten ipv gezellig in het restaurant of leuke tentje ernaast.

  Het ergste: dit verzin ik niet zelf, maar was ik daadwerkelijk getuige van bij – JA ECHT – het Auckland Museum in Nieuw Zeeland.

 2. Rita

  Ga picknicken in een park waar je normaal gesproken niet komt. Laatst gedaan in het Rembrandtpark, geweldig! Lekker rustig en ruim.

  1. Marieke van Dam

   Goeie tip, Rembrandtpark, ga ik binnenkort ook een keer doen. Flevopark is ook een goeie daarvoor, vooral aan de rand.

 3. Leen de trapskelter van de buurjongen verderop, zet stoeltje in de achterste stand en trap er stevig op los. Alles zie je in totaal ander perspectief!

 4. Loes

  Nog een paar tips:
  – Doe als een echte toerist ’s ochtends alles wat je voor de dag nodig denkt te hebben in je (rug)tas en kom niet voor etenstijd weer thuis.
  – Begin de dag op de plek waar de meeste toeristen aankomen, bekijk alles alsof je er voor het eerst bent. Hoe kom je bij de attracties? Welke bordjes wijzen je de weg?
  – Volg op een druk punt de stroom van mensen en kijk waar je terecht komt. Probeer hier tenminste 5 dingen te zien die je nog niet eerder hebt opgemerkt.
  – Neem een schriftje mee en maak een reisverslag of maak een blog of twitterverslag over je eigen stad.

 5. Kijk bij wie je via Couchsurfing kunt logeren. Voor Groningers heb ik wel een plekje vrij. Wel aanmelden via de site van Couchsurfing voor het echte vakantiegevoel.

 6. Floor

  Maak een fietstocht! Lekker buiten je stad, zo zie je waar je altijd met de trein doorheen racet. Vooral een dorp in de buurt waar je nooit bent geweest en altijd van gedacht hebt dat er niks te beleven is. Daar op het dorpsplein een ijsje eten geeft je een goed toeristisch gevoel!

 7. Carmen

  Kijk online of er dingen georganiseerd worden en ga er heen. Zo kan je ineens eindigen op een Franse middag, Jazz muziekfeest of de zaterdagse buurtmarkt en daardoor een andere kant van de stad zien.

  Of huur eens een scooter/bootje/step om de stad te verkennen.

  Ook ben je vaak geneigd naar een vast aantal winkeltjes te gaan. Loop eens een winkeltje in waar je nooit in zou lopen, wie weet…

 8. De drukte van een stad even zat? Bezoek in de stad naar diverse religieuze gebouwen en ga, als dit kan naar binnen. Neem rustig de tijd om er te zijn; kijk rond en proef de sfeer. Overeenkomst die ik zelf heb ervaren: sereniteit.

  Fotografeer met een thema: op vakanties is dat een van onze favorieten. Thema’s die wij oa gedaan hebben: waslijnen (prachtig om te zien wat er buiten hangt), schoorstenen (misschien in Amsterdam niet zo handig), muurkunst (graffiti, posters, aankondigingsbiljetten, krabbels etc.)

 9. Pak de fiets naar een onbekende supermarkt. Pak een goedkoop blikje fris. Verstop dit in de koeling achter de melk of groente. Lees een blad. Leg blad terug. Dwaal naar je drankje. Betaal. Fiets naar een stoepje naast het populairste terras of een rustig uitkijkpunt. Drink je frisje. Geniet van de omgeving. Veel plezier!

 10. ruudt

  Zoek een hoog gebouw in de buurt, beklim het
  , bewonder of verafschuw het uitzicht en kijk of er nog nieuwe avonturen aan je voeten liggen.

 11. ruudt

  Ga als het (hard) regent (liefst in de zomer) naar buiten, open je armen, kijk omhoog en schreeuw; GRATIS DOUCHEN HEERLIJK. Werkt ook goed bij kinderen (de mijne).

 12. Praat in een verzonnen taal en vraag om de weg. of praat in het engels, duits of frans en vraag om tips: waar kan je het lekkerst eten? Wat is het mooiste uitzicht? Waar moet jij als toerist geweest zijn. Bevraag verschillende mensen en vergelijk de reacties.

Add A Comment