Selecteer een pagina

Creatieve opdrachten om je jaar op een verrassende manier terug te kijken.

Mét een online afsluitfeestje!

Even de tijd nemen om je jaar terug te kijken. Doe bijvoorbeeld tussen kerst en oud & nieuw iedere dag een opdracht. Of duik lekker een hele dag je jaar in.

Een jaar zit vol momenten, gebeurtenissen, onverwachtheden die het bijzonder maken. Eigen. Anders dan de andere jaren. Dat maakt een jaar interessant. Juist ook in de gewone momenten.

Het is niet zwart-wit. Een verdrietig jaar kan prachtige momenten hebben, waardevolle lessen, of iets nieuws in jezelf laten ontdekken.

Voor mij gaat terugkijken niet om resultaten. In Anders Omkijken kijken we dan ook niet of je je doelen hebt gehaald. Of naar wat beter kon.

Geen strenge blik op wat allemaal wel of niet ‘gelukt’ is. We gaan ook niet proberen het hele jaar te doorgronden.

Anders Omkijken gaat over het plezier van het terugkijken.

Ik heb vijf creatieve opdrachten voor je bedacht. Je gaat kriskras door je jaar reizen, mijmeren, met je handen denken, vanuit een ander perspectief naar jezelf kijken, verrasschrijven.

Ik neem je ook mee in mijn journals en terugkijkrituelen.

Op een lichte manier betekent overigens niet dat je er niks uithaalt. Want juist door op zo’n losse manier je jaar in te duiken, kom je tot verrassende inzichten.

Én… we sluiten af met een online feestje waarin we alle losse momentjes en inzichten met een strikje bij elkaar binden.

“Doelen werken niet zo goed voor mij.”

Ik ben zelf dol op terugkijken. Ik kijk graag de dag, week, maand, echt alles terug. Als de bladeren van de bomen vallen, verheug ik me al om in december de tijd te nemen om in mijn jaar te duiken.

Vorig jaar vroeg ik op Instagram aan mensen die niet graag terugkijken waarom dat zo was:

Ik vind het een rotjaar om op terug te kijken. 🙁

Ik heb het gevoel dat ik weinig van betekenis heb gedaan dit jaar…

Geen zin om te zien wat er allemaal niet gelukt is.

Eerlijk gezegd, bang voor mijn eigen negatieve gedachten.

Ik werd er een beetje verdrietig van. Want ik gun anderen ook dat plezier van het terugkijken.

Maar ik herkende ook wat mensen schreven. Toen ik jaren geleden begon met terugkijken was ik vaak teleurgesteld hoeveel er niet van al mijn goede voornemens, plannen en doelen gelukt was.

Alleen ontdekte ik ook juist door dat terugkijken dat alles zo uitplannen helemaal niet mijn ding is. Doelen werken niet zo goed voor mij.

Ik ben veel beter in meebewegen met wat er op me afkomt en wat ik daar onderweg voor oplossingen voor bedenk. Als ik niet had teruggekeken, had ik dat helemaal niet ontdekt.

Door de jaren heen ben ik met een andere blik gaan terugkijken. Niet meer met een streng stemmetje in mijn achterhoofd, maar vanuit nieuwsgierigheid en zachtheid.

Het terugkijken helpt me om de rode draden te zien, te ontdekken wat voor me werkt en te zien wat er allemaal al wél is.

Het geeft me een dankbaar gevoel en een idee van ‘ah ja, hier sta ik nu’. Door het ieder jaar weer te doen, ontdek ik golfbewegingen. Zie ik het in een groter plaatje van ontwikkelingen.

Toen ik die antwoorden vorig jaar op Instagram kreeg, besloot ik iets te bedenken dat terugkijken licht, zacht en niet zo ontzettend groot maakt. Echt het plezier van het terugkijken induiken. 

Daar kwamen toen de Verrasvragen uit. Eén vraag per keer. Automagisch gekozen door mijn website.

Ik ben ze zelf ook gaan doen. Want – heel eerlijk – mijn terugkijkmaand was inmiddels ook een hele operatie geworden. Ik wilde het liefst mijn hele jaar helemaal uitpluizen.

Door het zo licht en klein te maken, kwamen er ineens andere dingen naar boven. Kleine dingen. Gewone momenten die veelzeggend waren voor dat jaar.

Dit jaar ben ik daar op voort gaan borduren. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan ook in 2021 weer een lichtere terugblik op afgelopen jaar gebruiken.

Daarvoor bedacht ik Anders Omkijken. Vijf creatieve opdrachten en daarna gezamenlijk een strikje om het jaar binden tijdens een online afsluitfeestje.

Doe je mee?

Vragen over Anders Omkijken

Hoe lang duren de opdrachten? En wanneer doe je ze?

De opdrachten duren zo’n half uur tot een uur. Of langer als je zin hebt om er uitgebreid de tijd voor te nemen. Je doet ze op jouw tempo.

De meeste mensen doen er steeds eentje op een dag. Maar je kan ook er een hele dag voor uittrekken. Tussendoor lekker wandelen en mijmeren. Of in één middag of avond. Dan ben je er zo’n 2,5 – 3 uur mee bezig, denk ik.

Ik kan niet bij het afsluitfeestje zijn. Is dat erg?

Het is wel echt het allerleukste als je bij het afsluitfeestje bent. We gaan daarin nog wat opdrachten doen die de alles losse momenten en ontdekkingen met een strikje bij elkaar binden.

Maar als je er niet bij kan zijn, dan krijg je de volgende dag een mail van me met de opdrachten zodat je die zelf nog kan doen. Dus je kan ook primaaan Anders Omkijken meedoen als je niet bij de afsluiting bent.

Oh jee, ik heb geen printer. Kan het ook zonder de werkbladen uit te printen?

Ja hoor, dat kan prima! Je kan de opdrachten ook in je eigen boekje of op ander papier doen.

Ik heb de werkbladen met de hand gemaakt: zelf geborduurd, gestempeld, getekend. Ik krijg er enthousiaste berichten over. Ook van printerloze mensen die er daardoor toch wel heel graag op wilden werken en ze bij de buren of bij de bieb hebben uitgeprint. Dus dat kan natuurlijk ook nog!

Allebei is helemaal goed. Doe wat het makkelijkste en leukste voor jou is! 🙂

 

Waar vind ik de opdrachten?

Als je Anders Omkijken hebt bestelt, krijg je meteen een bevestiging. Daarin staat de link naar de opdrachten. Je kan dus al een paar minuten na je bestelling beginnen!

Voor iedere opdracht heb ik een filmpje opgenomen waar ik je mee neem in wat je gaat doen.

Reacties van Anders Omkijkers