Mijn lievelingskoffietentjes (in Amsterdam)

Mijn laptop voor me op tafel, rechts een verse kop cappucino en links mijn dwarrelgedachtenboekje. Schrijven in koffietentjes. Verrukkelijk vind ik het! Ik fiets ervoor door heel Amsterdam. Steeds weer op zoek naar nieuw te ontdekken tentjes.

Een jaar geleden deed ik ‘het’ voor het eerst. Ik had al vaak met verlangende blik gekeken naar andere mensen die zo zaten te werken. Het zag er zo lekker vrij uit. Dat wilde ik ook wel. Tja, en hoe ingewikkeld is het eigenlijk? Gewoon laptop in mijn tas stoppen en ‘m er bij het eerste de beste koffietentje uithalen. Toen ik dat vervolgens deed, begon ik tot mijn eigen verbazing die eerste keer meteen met het schrijven van een boek.

Ik ben nu een jaar en een heleboel koffie verder. Ik ben in de tussentijd van mijn pad afgeweken, heb het geplande boek even los gelaten en ben met ontzettend veel plezier een zijweggetje ingeslagen. Het resultaat is de uitgave van de SPEELregels als kaartenset. Wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. De SPEELregels zijn het gaafste dat ik ooit heb gecreëerd. En ze hebben mijn leven en bedrijf een totaal nieuwe wending gegeven.

Nu is het weer tijd voor mijn boek. Het loslaten heeft me veel nieuwe inspiratie gegeven. Ik schrijf ineens een heel ander boek dan ik vorig jaar aan het schrijven was. Nog steeds een speelboek voor volwassenen maar een stuk speelser. Tja, eigenlijk heel logisch 😉

Sinds een paar weken stap ik weer regelmatig op mijn fiets op zoek naar nieuwe tentjes. Of ik ga naar een van mijn lievelingstentjes die ik het afgelopen jaar heb ontdekt.

Lievelingstentjes

Latei (Zeedijk 148)
Bij Latei krijg ik altijd gegarandeerd inspiratie. Het barst er van de gekke, grappige, mooie maar ook foeilelijke retrospulletjes. Ik kijk er altijd mijn ogen uit en heb er verschillende SPEELregels verzonnen.

T (roetersstraat 4hs)
Bij T is het altijd lente. Zelfs als het buiten regent. Frisse pastelkleuren, bloemen en theepotjes. Een heerlijk plekje om even mijn gedachten te ordenen.

Coffee Bru (beukenplein 14)
Hmmm, de koffie is hier zo lekker. En de inrichting fris, een beetje retro en een tikkeltje rauw. Precies waar ik van hou.

Zuivere koffie (utrechtsestraat 39)
Dit koffietentje ontdekte ik pas een paar weken geleden. Ik was er al zo vaak langs gefietst en het was me nog nooit opgevallen. Het blijkt er al 26 jaar te zitten 🙂 Het is een prachtig klein koffietentje met een terras achter waar ik me laatst met een voorjaarszonnetje even in Cuba waande.

Helena Primakoff (lijndenstraat 28 – hoek cz peterstraat 171)
Om de hoek bij mijn werkplek zit dit knusse tentje. De koffie is er heerlijk en de zelfgemaakte koekjes die je er bij krijgt ook. En het ziet er ook nog eens zo leuk uit.

Weet jij nog leuke plekjes? Leuk! Je kan de lijst in de ‘comments’ hieronder aanvullen.

Comments

 1. In het kort een rijtje favo’s van mij:

  Festina Lente, Looiersgracht: http://www.cafefestinalente.nl/
  Fijn personeel, gezellig ingericht, lekkere broodjes (en leuk detail voor jou: ze hebben spelletjes!)

  Two for joy, Haarlemmerdijk (t.o. filmhuis the Movies). Allleen al van de stempelkaart word ik gelukkig. Leuk ingericht. WIFI http://www.twoforjoy.nl/

  Winkel, Noordermarkt. Gezellig personeel. Fijn uitzicht. Betaalbare lekkere broodjes. En heerlijke appeltaart! http://www.winkel43.nl/

  Café Kobalt, schuin t.o. CS, fijne winkelstraat (Haarlemmerstraat) om de hoek. Soms wel een beetje druk, maar lekker centraal, WIFI, fijne hoekjes om in te werken. http://www.cafekobalt.nl/

  VLLA, Willem Roelofsstraat 9, http://www.vlla.nl/
  Goeie sfeer, kunstige tuin, ook hier mjammie versgebakken appeltaart. WIFI en een zonnedak!
  Belangrijk om te weten: op zaterdag niet open.

  Café Nassau, De Wittenkade 105 A. Beetje Frans gevoel als je buiten zit. Zowel binnen als buiten kun je lekker zitten, vriendelijk personeel & WIFI. http://cafenassau.com/

  En bij alle tentjes hierboven: GOED GEZETTE KOFFIE & CAPPUCCINO!

 2. “Jay’s Juices” aan de Haarlemmerstraat voor je dagelijkse dosis Tarwegras of #EVERYDAYMAGIC*al Chili/Wortel/Gember/Soja-juice (als de koffie je ff de neus uitkomt *;-)

  1. Marieke van Dam

   Beiden inderdaad inmiddels ook favoriet!

 3. Debby

  De vredespijp en de Wasserette bij het Gerard Douplein in de Pijp! Ook Cotton Cake op de 2e van der Helsstraat is een heel fijn nieuw tentje met leuke spulletjes en lekkere taartjes 🙂

  1. Marieke van Dam

   Thanks! Jij woont (of begeeft je) duidelijk in dezelfde buurt als ik 🙂 Allemaal frequent door mij bezochte koffietentjes. Ken je Mem’s al op de Frans Halsstraat, hoek Jacob van Campenstraat (https://www.facebook.com/memskitchen)? Ook heel fijn plekje om te zitten.

 4. Dag Marieke,

  Wat leuk wat jij allemaal doet! Ziet er goed uit.

  Mocht je een keer in Nijmegen gaan schrijven en in een leuk koffietentje willen zitten, dan raad ik je Sid & Liv aan.

  Groet,
  Janneke

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel, wat een leuke enthousiaste reactie! Ja super, ben ook blij met tips in de rest van het land. Ga ik zeker een keer langs.

 5. Diana

  Wat een goede tips allemaal! Ik houd er ook altijd erg van om gewoon ergens te gaan zitten met m’n laptopje en een goede kop koffie. Meestal zit ik bij de CoffeeCompany, maar in Amsterdam vind ik ze geen van alleen zo prettig werken als die in Utrecht op de Vismarkt, dus ik ben hard op zoek naar andere fijne plekjes. Als je ook eens een treinreisje wilt maken voor een super leuk nieuw koffiehuis dan is de Ontdekking in Utrecht absoluut een aanrader!

  1. Marieke van Dam

   Ja, heerlijk werken is dat hè! Af en toe werk ik ook wel eens in Utrecht. Fijne stad! Een hele leuke koffieplek in Utrecht vind ik The Village. Thanks voor de tip. Die ga ik zeker uitchecken!

 6. Marjo

  Wel eensbij sweet cup geweest in de Lange Leidsedwarsstraat?
  Geweldig lekker en zeer enthousiaste eigenaar met veel kennis van zaken

  1. Marieke van Dam

   Ja zeker! Heerlijke koffie, gezellig plekkie en inderdaad super enthousiaste eigenaar. Aanrader inderdaad!

 7. Leuke tips! Ik ga as we speak Sweet Cup uitproberen 🙂 ook White Label Coffee bij Mercatorplein kan ik aanraden. Alle drankjes wordt veel aandacht aan besteed; zelf koffie branden, thee laten trekken, verse gember etc. Ik ga altijd naar de ‘Open Koffie’ op de 2e vrijdagochtend van de maand om te netwerken 🙂 Groetjes, Cleo

  1. Marieke van Dam

   Sweet Cup en White Label zijn ook allebei favoriet! Het wordt tijd dat ik deze lijst weer eens ga uitbreiden. Er zijn zo ontzettend veel leuke nieuwe tentjes bijgekomen. En thanks voor de ‘Open Koffie’-tip!

Add A Comment