Terug naar start. Waarom ik alles loslaat en weer helemaal opnieuw begin.

Heimwee. De laatste paar maanden heb ik een steeds groter groeiende heimwee. Niet naar een plek. Maar naar die bijzondere zomer. Vier jaar geleden. Mijn eerste Summer of Play. Het begin van al mijn speelavonturen. Het begin van een nieuwe manier van leven. En van een nieuwe manier van werken.

Die zomer ontdekte ik de kracht van spelen na een experiment waarin ik een maand lang iedere dag een speelkwartier deed. Ik las al een paar jaar boeken over het belang van spelen en toch was ik verrast door wat er door zo’n simpel dagelijks speelmomentje allemaal veranderde in mijn leven. Hoe alles meer kleur kreeg. Hoe ik me creatiever, vrijer en zelfs lekkerder in mijn vel voelde. En hoe ik veel flexibeler omging met kleine en grote dagelijkse probleempjes. Een wereld vol mogelijkheden en nieuwe ervaringen opende zich ineens.

Het was ook een zomer vol onzekerheid, dingen doen die ik nog nooit had gedaan, buiten mijn comfortzone op ontdekking gaan. Een zomer waarin ik zoveel van wat ik deed zo ontzettend eng vond. En toch deed! Ik vond het heerlijk! En ik ontwikkelde zonder voorbedacht plan helemaal spontaan de SPEELregels. Doordat ik een grappige kleine crowdfunding-actie bedacht waarbij ik in ruil voor een kopje cappuccino SPEELregels schreef.

Toen ik met de SPEELregel-actie begon had ik niet kunnen bedenken dat dat het begin was van een nieuwe wending voor Bureau Play. Na die zomer gaf ik ze uit als kaartenset. En ontwikkelde ik nog zoveel meer: workshops, e-courses, de Speelkwartiertjesclub en Speelkwartiertjesweken.

Stapje voor stapje leerde ik met Bureau Play ondernemen. De leuke kanten maar ook de zware. De vrijheid, het zelf je eigen richting bepalen maar ook de financiële onzekerheid en de enorme verantwoordelijkheid op mijn schouders.

Aan het begin waaide ik nog alle kanten op. Ieder idee dat ik bedacht daarbij begon ik meteen met de uitvoering. Ik gaf van alles gratis weg. Sterker nog, ik vroeg vrijwel nergens geld voor. Ik deed het met volle overgave en plezier. Tot ik twee jaar geleden na een geweldige reis naar Amerika helemaal opgebrand terug kwam. In mijn enthousiasme had ik al mijn energie er doorheen gejaagd en stond er geen cent meer op mijn bankrekening.

Toen ik daaruit opgekrabbeld was, besloot ik het anders aan te pakken. Focus werd mijn toverwoord. Ik leerde om ‘nee’ te zeggen tegen koffie-afspraken, dingen die niet op mijn to-do lijst stonden en ook tegen mijn eigen spontane ideeën. Want: focus.

Ik werd er steeds beter in. Ik ontwikkelde allerlei systeempjes en manieren om efficiënter te werken. Ik had een hele rits apps en spreadsheets die mijn processen ondersteunden. Ik maakte super strakke plannen waarin precies stond wat ik elke dag, week, maand, en jaar zou gaan doen. En vooral wat ik niet zou gaan doen.

De dingen die ik maakte hadden ook een vast kader gekregen. De basis waren altijd de SPEELregels. Kleine opdrachtjes die grote veranderingen teweeg konden brengen. En ik ontwikkelde alles vanuit zes thema’s: wonderlijk waarnemen, rommelen met routines, kleine kadootjes, lekker lummelen, verrukkelijk verdwalen en jezelf verrassen. De ideeen die ik bedacht die daar niet binnen pasten, vielen af.

Overzicht. Duidelijkheid. Bureau Play was volwassen. Eindelijk.

Het was iets waar ik al een hele tijd naar verlangde. Om het allemaal eens wat zekerder te weten. Niet steeds alles ontdekken en steeds weer op onbekend terrein zijn. Maar met de toenemende zekerheid werd het plezier ook stiekem steeds een beetje minder. En kwam de heimwee. Naar vrijheid, naar dingen doen die niet perse in een systeempje hoeven te passen, geen doel hoeven te hebben, naar spontaniteit, dingen doen zonder er eerst als te veel over na te denken.

Ik wilde weer spelen!

Wat? Ik? Ik ben al de hele dag bezig met spelen. Toch? Spelen is zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven. En alles wat ik ontwikkel gaat daar over. En toch… ik moest aan mezelf toegeven dat ik met Bureau Play in dezelfde val gestapt ben als in mijn eigen volwassenwording. Ik ben langzaam aan steeds een beetje minder gaan spelen in mijn werk. Met mijn handige systeempjes was ik zonder dat ik het door had bloedserieus geworden. Aan het begin draaide Bureau Play vooral op mijn enthousiasme en spontaniteit. Maar nu was ik voorzichtig geworden. Ik kleurde niet meer buiten de (door mij zelf bedachte) lijntjes.

Toen ik dat besefte, wist ik wat me te doen stond. Ik ben meteen weer meer ja gaan zeggen tegen mijn eigen spontane ideeën, gezellige koffie-afspraken en vooral ook tegen regelmatig even helemaal niks doen. Lekker lummelen. Ik voelde hoe er stapje voor stapje weer meer ruimte en plezier kwam.

Een paar weken geleden flitste ineens een gedachtenflard door mijn hoofd: ‘ik zou eigenlijk wel weer helemaal opnieuw willen beginnen’. En vervolgens meteen ‘nee, dat gaat niet, zonde van alles dat ik tot nu toe hebt opgebouwd’.  Maar de gedachte liet me niet los. Toen ik het een paar uur later met Frank (mijn lieffie) besprak, kwam het er ineens als een besluit uit. Daar waar ik al maanden over van alles en nog wat twijfelde, voelde dit ineens zo zeker.

Ik vertelde over hoe ik me benauwd in mijn zelf gecreëerde systemen en methodes voel. Over hoe heerlijk het me lijkt om weer ja tegen te zeggen tegen wat goed voelt in plaats van tegen wat verstandig lijkt. Weer meer doen in plaats van nadenken. En dan zien waar het uitkomt. Meebewegen op de golven van mijn enthousiasme. Om Bureau Play opnieuw op te bouwen. Met alle kennis en ervaring van de afgelopen jaren maar wel weer vanuit spontaniteit, plezier en enthousiasme.

Samen hadden we het er over hoe dat opnieuw beginnen er uit zou zien. Stop ik dan met mijn workshops? Ja! Die wil ik heel graag opnieuw bedenken. En misschien zelfs wel in een andere vorm. Ik struggel er al een tijdje mee dat mijn idee over wat spelen is, is veranderd ten opzichte van wat ik in de workshops aanbied. De e-courses? Tja… Jeetje. Ik ben net bezig met het doorontwikkelen van Op ontdekkingsreis (in je eigen leven), zoveel leuke ideeën die ik daar voor heb. Maar toch, ik heb ook nog zoveel andere ideeën die ik er niet in kwijt kan. Ach, de beste ideeën kunnen in een nieuw product natuurlijk ook een plekje krijgen. Ja, ook de huidige e-courses stop ik mee.

“En de SPEELregels dan?”, vroeg Frank. Pffff, dat is een lastige. Ik ben zo dol op de kaartenset en op de kracht van de kleine opdrachtjes. Ik gebruik ze dagelijks in mijn eigen leven. En het is de basis van alles dat ik heb ontwikkeld. Tja, en terwijl ik dat zeg, besef ik dat als ik echt helemaal blanco wil beginnen juist ook daarvan afscheid moet nemen.

De volgende ochtend blijkt het afscheid wel heel erg dichtbij. Ik ontdek dan dat de voorraad op is! Door een fout in mijn webshopsysteem dacht ik dat ik nog een stapel setjes had. Maar nee. De SPEELregels zijn uitverkocht! Ineens. Tot mijn eigen verrassing word ik overvallen door verdriet en stromen er dikke tranen over mijn wangen.

Ik besef door het plotselinge afscheid nog eens extra hoe dol ik op ze ben. En op alles wat ik heb ontwikkeld de afgelopen jaren. Het was zo’n feest om de vrolijke opdrachtjes te verzinnen, te bedenken hoe ze zouden worden uitgevoerd en om vervolgens te horen hoeveel plezier mensen ermee beleefden. Het verdriet wordt opgevolgd door een nieuwe golf. Maar nu een enorm gevoel van dankbaarheid. En wanneer ik het op Facebook deel, geven de vele lieve reacties me ook nog eens het vertrouwen dat er wel weer iets anders moois voor in de plaats komt. Ik laat me graag verrassen. Net als vier jaar geleden.

Dus ik gooi mijn blokkentoren om, veeg alle pionnen van het bord, kras alles door. Ik ga deze zomer opnieuw beginnen. Terug naar start. Helemaal.

Heel benieuwd… ken jij dat ook, dat je je verliest in je eigen serieusheid? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! Vertel je er over in de reacties hieronder?

Comments

 1. Ellemieke

  Wat mooi en open geschreven, veel plezier met spelen en ontdekken!

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel Ellemieke, voor je complimenten en lieve wensen!

 2. De enige juiste beslissing volgens mij! heel goed dat je het roer omgooit en weer bij 0 begint!!! Binnenkort een keer koffie? xxx Marca

  1. Marieke van Dam

   Het voelt ook als zo’n goede beslissing! Ja, lijkt me leuk Marca. Ik ga ook een koffietentjestour door Nederland en Belgie doen. Nog nooit zoveel koffieverzoeken in een week gehad als sinds deze blog 😉 Kus!

 3. Niels

  Uit het leven gegrepen. Heb mezelf ook helemaal verloren in systemen, serieusheid, rendementsdenken en het stoppen met spelen(in mijn geval goede daden). Bedankt voor je mooie blog, het ontroerd me.

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel Niels! Jouw reactie ontroerd me.

 4. Marian

  Wat een lef. Prachtig hoor dat je jezelf gaat vernieuwen. Een valkuil van ondernemen is denk ik dat je ineens bij jezelf in dienst bent. En je je eigen manager bent geworden. Steeds blijven groeien en nieuwe vormen ontdekken die bij je oorspronkelijke talenten passen … dat is de kunst. Heel veel succes bij je vernieuwing.

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel Marian! Ja, precies. Het is het ontdekken van nieuwe vormen. Ik had zo’n mooi gesprek met iemand waarbij we een blokkentoren als metafoor namen. Ik gooi de blokken niet weg. Maar alleen maar om. Vervolgens ga ik er weer opnieuw mee bouwen.

 5. Wat super stoer Marieke, dat je dit doet en met ons deelt. Heel herkenbaar, het worstelen met je focus. En voor mij ook inspirerend om te lezen dat focus niet voor iedereen hetzelfde betekent. Dat je juist dichtbij dat moet blijven waar je blij van wordt en energie van krijgt. Bedankt voor het delen dus! Veel succes met the evergreen-weken. En natuurlijk met jouw frisse start in jouw eigen speeltuin!

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel Suus! Ja, mooi. Ik kies nu inderdaad voor een andere focus. Want ik voel me meer gefocust dan ooit!

 6. Heel.dapper en stoer!!!
  Uit comfort zone stappen werkt eigenlijk altijd inspirerend! Voor mij vaak op reis gaan….:-) interesanté mensen ontmoeten en ook om te realiseren dat we de luxe hebben van keuzes maken!
  Misschien is dit proces van opnieuw beginnen als bij een vriendachap waarbij je persoon niet vaak ziet: uit t oog maar niet uit het hart. De kern is er waar je op kunt bouwen en vertrouwen 🙂
  Succes en bedankt voor delen!!!

  1. Marieke van Dam

   Ha die lieve Jolin! Ja, reizen vind ik eigenlijk ook gewoon spelen. Althans, je kan natuurlijk met een compleet georganiseerde tour gaan en nooit iets nieus proberen. Dan is het misschien wel wat minder spelen. Maar het is een en al ontdekken, met nieuwsgierigheid om je heen kijken, nieuwe dingen proberen. En plezier maken 🙂 En precies, de kern én blijft! Ook in oude vriendschappen 😉 Liefs!

 7. Tjitske

  Wow… wat stoer dat opnieuw deze stap gaat nemen. Het wordt vast weer net zo’n mooi avontuur als 4 jaar geleden.

  1. Marieke van Dam

   Ik ben ontzettend benieuwd. Het voelt in ieder geval nu al als één groot avontuur! 🙂

 8. Wat mooi, van hart, verdwaald geraakt in je hoofd en nu weer terug naar je hart! Ga maar weer stralen en spelenderwijs doen wat goed voelt! Heel veel succes!

 9. Patrick

  Hi Marieke,

  Wat een onwijs stoere maar zo te lezen ook absoluut juiste keuze! Ik ben benieuwd naar wat voor moois er uit jouw gaat komen en zal je dus gewoon blijven volgen. Spijtig om het oude te zien gaan, maar soms is het goed om iets ouds te laten gaan zodat je plaats kan maken voor iets nieuws.

  Veel plezier in je nieuwe ontdekkingstocht.

  Groetjes, Patrick

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel! En ja, het oude loslaten is nog helemaal niet zo makkelijk. En toch geeft het tegelijkertijd meteen al zoveel terug!

 10. Herkenbaar je verhaal over serieus iets willen opbouwen voor jezelf en het plezier erin verliezen. Vergelijkbaar is mijn verhaal waarin ik ‘bijna’ mijn vriendin verloor, omdat ik het zo druk had met ondernemen. De tijd die daarin omvloog heb ik nu beperkt. Omdat mijn vriendin me zo dierbaar is, heb ik nu kruizen in mijn agenda. Tijd waarin ik niets hoef en alles mag. En kan koffie drinken met mijn haar omdat ze mij ook graag mag.

  1. Marieke van Dam

   Dat snap ik zo goed, dat je er zo in verdwijnt dat je je relatie daardoor minder in het oog hebt. En wat mooi dat het je gelukt is om zo bewust die omslag te maken! Voor dat wat je dierbaar is. <3

 11. Čiska

  Machtig mooie moedige Marieke,
  Wat ben jij dapper! Een beslissing als deze neem je niet zomaar. En wat een ruimte geeft ze je! Opnieuw op ontdekkingsreis in je creatieve brein. Op avontuur in je vrolijke hart. Op expeditie in het leven. Het is het waard. Ik bewonder je moed en je daadkracht. Je inspireert me. En je maakt me blij.
  Blijf zo heerlijk jezelf in alles wat je doet (en laat).
  Dag mooi mens!
  Groeten uit Gouda!
  Čiska

  1. Marieke van Dam

   Lieve Čiska,

   Wat een ontzettend lief berichtje. Dankjewel voor je mooie woorden.

   Lieve speelgroet,
   Marieke

 12. Nynke

  🙂 want spelen, dat is altijd zonder vooropgezet plan.
  Mooi Marieke! En spannend. Maar mooi!

  1. Marieke van Dam

   Ja, precies Nynke, zonder vooropgezet plan! Dat geeft zo’n vrijheid. En dat spannende maakt het ook leuk. En spannend 😉

 13. Marieke, wat een tof wijf ben jij! Wat een lef om je hart te volgen! Je blog is heel herkenbaar. Ik ben zelf ook op zoek naar die balans. Spelen en meedraaien, niet te serieus maar wel aan je verplichtingen kunnen voldoen. Zo lastig, maar waanzinnig leuk om mee te spelen. Ik wil koffie met je drinken! Ik denk dat we samen wel groots kunnen dromen.

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel! Wat een heerlijke reactie. Ik ga er helemaal van stralen. En ik duik zo even je mailbox in!

 14. Wauw, wat stoer van je. En wat een heerlijke keuze dat je van jezelf gewoon helemaal opnieuw mag beginnen. Als een nieuw schoon boekje om te schrijven (mijn eigen metafoor, als schrijfster). Zelf herken ik ook wel wat van jouw verhaal. Over volwassen, en (te) serieus worden. En ook ik zou heel graag meer willen spelen in werk en leven. Al zit er steeds dat stemmetje: ‘ja hallo, er moet ook brood op de plank’. Anyway: heel veel succes én plezier met deze stap. Ik zou ook graag eens met je koffiedrinken en je live ontmoeten 🙂 Kom je ook eens in de buurt van Amersfoort? In Amersfoort zelf zitten ook een paar héle fijne koffietentjes 😉 Wie weet tot ziens?

  1. Marieke van Dam

   Oh ja, lege boekjes, die vind ik ook zo fijn! Ik ken het broodplankstemmetje ook heel goed. Dat is een lastige. Want ja, dat brood moet toch op die plank. Aan de andere kant geloof ik ook dat er straks ook brood op de plank komt. Misschien wel meer. En in ieder geval eet ik het met meer plezier 😉 Ja, ik heb Amersfoort ook op de lijst staan. Ik weet alleen nog niet wanneer. Heb je je aangemeld op http://www.bureauplay.nl/meetup? Dan zie je het vanzelf een keer voorbij komen. Het lijkt me erg leuk je te ontmoeten!

 15. Hoewel ik pas in februari als eigen ondernemer (tekstschrijver/ journalist) ben begonnen en ik vrijwel geen ‘begin’ heb, herken ik het maar al te goed. Eigenlijk vooral wat betreft het leven zelf. Ik ben voorzichtig geworden, en serieus. Het is goed om na te denken, tot inzichten te komen, maar als het doodslaat.

  Niet voor niets schreef een oud-klasgenoot eens: ‘Probeer niet zo zwaar aan de zaken te tillen. Het is goed zoals je alles zo goed doet, absoluut, maar blijf er ook de lol van inzien.’ Het lijkt zo goed om overal ‘ja’ op te zeggen, altijd te luisteren, er altijd te zijn, wijze woorden te spreken, maar van binnen gaat er wel iets ‘dood’, zogezegd. Ik wil ontdekken wat het leven mooi, maakt, wat me tot leven brengt, wat me plezier geeft…:-)

  Die ontdekkingstocht die je beschrijft, herken ik wel. Ik vind het prachtig om te zien hoe er overal mensen zijn die op zoek zijn, hun creativiteit in willen zetten, willen ontdekken wat hen ten diepste bezielt, hoe ze weer echt kunnen genieten…

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik je mailtjes al tijden binnenkrijg, maar nog nooit je spelregels heb gevolgd. ‘Geen tijd om te spelen’. Maar nu ik je blog lees… Eigenlijk kwam ik hier weer op door je blog over de koffieafspraken. Ik ben nu – als ondernemer en als mens – aan het kijken waar ik mensen kan ontmoeten, waar ik geïnspireerd kan raken en inspiratie kan geven en hier word ik ook weer helemaal blij van. Ik denk erover om dan naar Amsterdam te komen. Wacht even, denken… Nee, ik gá naar Amsterdam.;-)

  Eng, spannend, nieuw… maar je doet het in elk geval niet alleen.:-)

  1. Marieke van Dam

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Mooi om te lezen. En wat leuk dat je langs komt bij de koffietentjestour. Inderdaad gewoon ja zeggen! 🙂 Leuk, tot dan!

Add A Comment