Een speelse zondagmiddag

Door: Debby de Rooij (voor Play Paper van 1 maart 2012)

“Wat moet ik me daar nu weer bij voorstellen”, denk ik als ik word gevraagd om als razende reporter naar een speelregelmiddag te gaan. Maar ik ben ook nieuwsgierig. Een middag met onbekenden SPEELregels uitvoeren en even uit mijn normale gewoontes stappen Ik heb van tevoren geen idee wat we gaan doen en als rasechte controlfreak vind ik dat lastig. En dat is nu juist de essentie van het spelen: actie, plezier maken, zonder verwachtingen.

Bij aankomst in Lunchroom ‘Zo’ in Scheveningen zie ik naast Shanti Silos, een van de organisators van de speelregelmiddag, nog drie vrouwen aan tafel zitten. Ik ga er vanuit dat zij bij ons gezelschap horen, maar niets is minder waar. Zij blijken bij Shanti te zitten omdat er geen plek meer is. Als de speelregels tevoorschijn komen, wordt hun nieuwsgierigheid getriggerd. En doen ze spontaan mee.

Ambtinueren
De eerste opdracht ‘Verzin een nieuw formeel klinkend woord en gebruik deze vandaag in een zakelijke mail of gesprek.’ leidt tot hilarische woorden. Ambtinueren bijvoorbeeld, als je ambtenaar bent, en dit ook in je vrije tijd blijft. Of ambtipraktiseren: niets doen. Hapticiperen, in een café expres niets bestellen in de hoop dat iemand je iets aanbiedt, ontstaat doordat één van de deelnemers nog niets heeft besteld.

Dan zijn er nog de kleine opdrachtjes tussendoor. Zoals ‘Zeg vandaag heel vaak joepie. Op z’n minst ieder uur. En vooral als dingen mis gaan! Deze wordt meteen in de praktijk gebracht. Later thuis zal ik het ook nog regelmatig proberen. Normaal vloek ik als er iets mis gaat en dan word ik nog bozer. Maar als ik ‘joepie’ zeg, moet ik glimlachen en wordt mijn stemming beter.

Na een paar opdrachten kruipt iedereen uit zijn schulp. In het begin gaat het allemaal nog wat voorzichtig, maar naarmate de middag vordert wordt iedereen losser en worden de ideeën steeds creatiever.

Prikkelend
De uitsmijter van de middag is ‘Maak iets dat prikkelt of verwart. Leg het neer op een openbare plek. En kijk op afstand toe hoe het gevonden wordt.’ We besluiten ballonnen te versieren met boodschappen of tekeningen. Op één ballon tekenen we bijvoorbeeld een egel om het ‘prikkelend’ te maken. Het blijkt nog lastig om een plek te verzinnen waar veel mensen langs lopen, want het is zondagmiddag én het sneeuwt. We besluiten de ballonnen buiten uit te delen aan mensen. Op dat moment loopt er een aantal mannen in uniform langs. We springen op en lopen achter ze aan. De mannen van Dienst Stadsbeheer reageren met een big smile op hun gezicht.

Ook aan deze heerlijke zondagmiddag komt een einde. We wisselen e-mail adressen uit en gaan ieder weer huiswaarts. Door de speelregels met elkaar uit te voeren, zijn we in een andere stemming gekomen. We zijn even bezig geweest met iets anders dan normaal, dat relativeert. Met elkaar zijn we op ideeën gekomen waar je normaal niet aan denkt. Bovendien zijn we er blij van geworden. En daar doen we het voor!

Add A Comment