Jaaaa, het wordt weer Summer of PLAY!

Twee jaar geleden riep ik uit tot mijn Summer of PLAY. Ik deed allerlei experimenten om te ontdekken, ervaren, voelen hoe het is om meer te spelen. Ik zal je verderop er wat meer over vertellen. Na die zomer was spelen ineens mijn bedrijf geworden. De afgelopen twee jaar ontwikkelde ik allerlei producten en diensten om van het leven een speeltuin te maken. Via de SPEELregels, de workshops en PLAYtalks die ik gaf en de Speelkwartiertjesclub speelden duizenden mensen mee. Ongelooflijk gaaf!

Deze zomer ga ik weer op ontdekkingstocht. Ik ga een zomer lang de tijd nemen om spelen vol nieuwsgierigheid door een frisse bril te bekijken. En dat doe ik natuurlijk met een flinke dosis plezier. Ik wil langs bij bedrijven waar spelen een onderdeel van hun bedrijfscultuur is, andere mensen ontmoeten die van spelen hun werk hebben gemaakt, zelf heel veel spelen en me vooral laten verrassen.

Plezier hebben is natuurlijk niet seizoensgebonden. Dat kan het hele jaar door. Maar de zomer lijkt er net iets meer om te vragen. Het gevoel van vakantie, vrij zijn. Even niet zoveel hoeven. Leuke dingen doen. Het zal dan ook vast niet toevallig zijn dat ik twee jaar geleden een bijzonder experiment deed. Eentje die een hele nieuwe wending aan mijn leven en aan mijn bedrijf zou geven.

Even een klein blikje terug naar voor die zomer. Ik had een coachingspraktijk voor creatieve ondernemers met als naam (ja, toen ook al) Bureau Play. Ik vond het een te gekke naam en daar hield het ook mee op. Ik was verder totaal niet bezig met spelen. Door mijn nieuwe bedrijfsnaam viel wel ineens alles dat met het woord ‘play’ te maken me op. Zo ontdekte ik allerlei filosofieën en visies van ondermeer wetenschappers en filosofen over spelen. Ik raakte steeds meer door het onderwerp gefascineerd.

Oké, nu kunnen we weer terug naar de zomer van 2011. Ik wilde nu wel eens zelf weten, voelen, meemaken hoe het zou zijn als ik meer ging spelen. Ik besloot een klein experiment te doen. Een maand lang zette ik – tussen al mijn andere verplichtingen – iedere dag een speelkwartier op mijn to do list.

Het werd een vrolijke maand. Niet alleen tijdens de speelkwartiertjes maar ook daarbuiten. Ik had meer plezier, voelde me minder gestresst, kon veel soepeler met dagelijkse probleempjes om gaan en werd steeds creatiever. Vervolgens doopte ik de hele zomer van 2011 om tot mijn Summer of PLAY. Nog meer experimenten volgden zoals de ‘eerste keren week’, een speelflashmob op de Zuidas, …

Een van de heerlijkste dingen vond ik die zomer om in koffietentjes mijn gedachten op te schrijven. Het is ook de zomer dat ik de SPEELregels ontwikkelde.

Na die zomer had Bureau Play ineens een hele nieuwe betekenis gekregen. Ik besloot de SPEELregels uit te geven en had het eerste verzoek voor een workshop al liggen. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen met ondermeer de SPEELregels, mijn workshops en PLAYtalks. De rode draad in wat ik ontwikkel is hoe je kan spelen met het dagelijkse leven. Hoe je met een frisse bril naar het vertrouwde kan kijken, routines kan doorbreken en buiten de lijntjes kleurt.

Deze zomer wil ik spelen door een frisse bril bekijken, op ontdekkingstocht gaan. Vol nieuwsgierigheid wil ik het van alle kanten bekijken. Wat is voor mij nou eigenlijk precies spelen, hoe kijken anderen er tegen aan en welke plek heeft het in bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Ik ga dat op mijn manier doen. Ik ga me er in onderdompelen, op ervarend onderzoek. Tuurlijk ik zal ook wel eens een boek lezen maar ik wil vooral doen en dingen meemaken. Ik wil langs bij bedrijven waar spelen al een onderdeel van hun bedrijfscultuur is, mensen ontmoeten die hier ideeën over hebben en me vooral laten verrassen. En om maar meteen met een knal te beginnen, start ik deze zomer met een trip van drie weken naar Amerika.

Add A Comment