Spelende bedrijven: Facebook

Ik stap de bus uit op een druk kruispunt. Het is zanderig, droog en bloedheet. Een bizar verschil met het frisse San Francisco waar ik een uur geleden vertrok. Helloooo Sillicon Valley!

Een enorme duim steekt aan de overkant van de weg goedkeurend de lucht in. Toeristen poseren ervoor. Grinnikend kijk ik er naar, dat ga ik natuurlijk niet doen. Totally uncool. Toch?

Yep, ik ben bij Facebook! Het is het eerste bedrijf dat ik tijdens Summer of PLAY USA bezoek. Ik ga deze zomer langs bij bedrijven waar spelen en plezier een belangrijk onderdeel zijn van hun bedrijfscultuur. En laten daar nou ook nog eens een paar van de meest succesvolle bedrijven ter wereld tussen zitten!

Ik loop het terrein van Facebook op en kom langs een lange rij grijzige gebouwen en bomvolle parkeerplaatsen. Op zoek naar Building 16. Zo’n beetje achteraan op het terrein. Echt inspirerend is het hier niet. Het ziet er uit als een doodgewoon bedrijventerrein. Niks speels aan.

Wanneer ik bij gebouw nummer 16 binnen stap, is het er al meteen een stuk kleurrijker. Ik meld me aan door in te checken met mijn Facebookprofiel. Mijn online en offline wereld geven elkaar een high five.

Ik word hartelijk ontvangen door de Nederlandse Hugo. Zijn bedrijf is een paar jaar geleden door Facebook overgenomen en sindsdien werkt hij hier op de campus in Menlo Park. Hij neemt me mee naar een rij koelkasten die vol met allerlei drankjes staan. “Kies maar, alles is gratis.” We lopen door de grote binnenplaats die tussen de gebouwen ligt. Het is een verrassend contrast met de grauwe buitenkant van de campus. Terrasjes, restaurants, een koffietentje, een snoepwinkel, een bar, speelhallen. Het lijkt net een vakantiedorp. Een all-inclusive want je hoeft nergens voor te betalen.

Hugo geeft mij een turbotour door verschillende gebouwen. Overal vind je micro kitchens waar je snacks en drinken kan pakken. Hallen waarin je oude arcadespelletjes kan spelen of even pingpongen. Een wasserette waar werknemers hun kleding kunnen laten wassen. Gratis natuurlijk. Op de IT-afdeling staat een snoepautomaat waar je muizen, toetsenborden etc uit kan trekken. Yep, ook voor noppes.

In één van de gebouwen is een enorme muur waar medewerkers en bezoekers berichtjes achter kunnen laten: een analoge Facebookwall. En er is nog meer analoge fun waar medewerkers tussendoor mee kunnen spelen. Een van mijn favoriete ruimtes is die waar je kan zeefdrukken. Met daar achter een houtbewerkingsruimte waarin twee oudere mannen tussen de houtsnippers staan.

We komen ook langs de grote ruimte waar de wereldberoemde hackathons van Facebook worden gehouden. Eens in de zoveel weken zit deze ruimte vol met medewerkers die 24 uur lang ontwerpen en programmeren om zelfbedachte nieuwe ideeën met elkaar uitproberen. Gewoon om te experimenteren. En daar kunnen zomaar aanpassingen voor Facebook tussen zitten. Maar dat hoeft niet.

Een ander opvallend onderdeel zijn de grote open werkruimtes. De campus was voorheen van Sun Microsystems maar toen Facebook er in kwam, hebben ze de muren van alle kantoorruimtes eruit gehaald om openheid en samenwerking te bevorderen. Wanneer we tussen rijen met bureaus lopen waar mensen druk aan het werk zijn, knikt Hugo naar één van de bureau’s: “kijk, daar zit Mark Zuckerberg”. Tussen de anderen. Geen apart kantoor. Hij heeft wel een vergaderruimte. Een soort vissenkom, helemaal van glas. Letterlijk transparant dus 😉

Na een klein uurtje komt er een einde aan de turbotour wanneer Hugo weer naar een vergadering moet. Maar jeetje, wat een kennismaking met Sillicon Valley. Heel bijzonder om in het echt in het hart te zijn van waarin ik me zoveel online bevind. En om in een kantooromgeving te zijn die zo energiek en uitnodigend is.

Wanneer ik het terrein afloop kom ik weer langs de metershoge duim. En ach, what the hack, hoezo uncool? Klik! Het Droste-effect is helemaal compleet wanneer iemand op Facebook weer een foto met een duim van mijn foto neemt. Online en offline zijn nu helemaal met elkaar verknoopt. Natuurlijk reageer ik weer met… Nou ja, je snapt ‘m wel 😉

Tijdens mijn bezoek heb ik snel wat foto’s geschoten met mijn telefoon. Wil je een betere blik op de Facebook Campus, kijk dan op Office Snapshots waar je een hele rits foto’s vindt.

PLAY @ Work tip: organiseer een hackathon

Hacken is een aanpassing doen in een bestaand product/systeem en het daarmee een andere toepassing geven. Dat kan dus ook met hele andere dingen dan met code en computers. Organiseer net als Facebook eens een hackathon. Op een manier die bij jouw bedrijf past dan. Bijvoorbeeld een middag en geen 24 uur. Iedereen mag ideeën opperen. Slimme, gekke, originele ideeën voor verbeteringen binnen het werk. Of juist dat ene kleine doodgewone ideetje dat al jaren op de plank ligt. Geen censuur, alles mag! Het doel is niet dat de ideeën geïmplementeerd hoeven te worden. Juist niet. Dat geeft alleen maar meer vrijheid. Iedereen kan zich aansluiten bij het idee waar die het meeste mee heeft. In groepjes worden de ideeën uitgewerkt tot concrete plannen. De hackathon is een leuke manier om met collega’s vanuit een ander perspectief bezig te zijn met werk. En wie weet rolt er nog een gouden idee uit ook. Je weet maar nooit.

Comments

  1. Hallo
    Ik heb een vraag.
    Is speelregels nog te koop? Ik had het graag voor de verjaardag van mijn dochter ( 23 jaar) gekocht.

    Gr Herma

Add A Comment