Mijn verhaal begint met een nieuwe wending.

Ruim tien jaar geleden begon ik als coach. Dat was een hele nieuwe wending in mijn werk en leven. Ik had daarvoor acht jaar lang als communicatiemedewerker gewerkt. Eerst in het theater, daarna als freelancer voor allerlei organisaties. Het was leuk werk en het verdiende lekker. Ik had alleen steeds meer het gevoel dat ik mijzelf er niet in kwijt kon. Dat gevoel werd bovendien steeds belangrijker voor me.

Als er in mijn werk klussen voorbij kwamen waarbij ik mensen kon begeleiden, dan voelde ik mijzelf echter helemaal opleven. Dat voelde zo natuurlijk. Uiteindelijk besloot ik een opleiding tot coach te volgen.

Nadat ik vier jaar lang in de weekenden in de schoolbanken zat, wilde ik ontzettend graag voor mijzelf beginnen. Alleen bleek ik dat nog best lastig te vinden. Niet zo zeer het coachen. Ik had gelukkig al snel twee grote opdrachtgevers waar ik tientallen mensen voor coachte. Maar het vinden van nieuwe klanten, het bedenken van producten en vooral het uitwerken ervan. “Hoe doen anderen dat toch?”, vroeg ik me steeds af.

Ik probeerde dat op te lossen door er heel veel over na te denken en informatie over te verzamelen. Ik volgde meestal meerdere webinars en challenges per week. Ik schreef boekjes vol met al mijn ideeën, waarvan ik er nooit één uitvoerde. Ik sleutelde voortdurend aan mijn website, die nooit afkwam. Ik maakte profielen aan op social media, maar keer daar alleen maar op wat anderen deelden.

Twee jaar lang heb ik zitten denken en twijfelen. Ik voelde me geblokkeerd door mijn perfectionisme. Als ik iets ging doen, wilde ik het wel graag goed doen. Dus deed ik het niet.

En hup, nog een nieuwe wending.

Daar kwam onverwachts verandering in. Ik had een TEDtalk gezien van een wetenschapper die vertelde hoe belangrijk het is om als volwassene te blijven spelen, of dat weer te gaan doen. Dat vond ik zo boeiend. Het liet me niet meer los. Ik las er eerst boek na boek na boek over (want ook daarbij bleef ik hangen in de veilige ideeënfase).

Tot ik besloot in actie te komen. Om maar eens met dat spelen te gaan experimenteren. Ik zette een maand lang iedere dag een speelkwartier op mijn to-do lijst. Dat zette al heel snel mijn hele leven op zijn kop. Het bracht me ontzettend veel plezier maar zorgde ook dat ik creatiever werd in mijn werk.

Ik ontwikkelde door dat spelen een hele andere manier van werken. Als ik een idee had waar ik enthousiast over was, ging ik die meteen uitvoeren. In kleine stapjes. Ik ging meteen ontdekken of het idee werkte. Ook al vond ik het spannend van wat anderen ervan vonden. Ik keek er ook op een andere manier naar. Doordat ik alles wat ik deed als experiment bekeek, kon het ook niet echt fout gaan. Het werkte daardoor niet meer verlammend maar juist motiverend.

Ik begon actief te bloggen en mijn ideeën te delen. Ik kreeg ineens allemaal nieuwe volgers op social media die enthousiast waren over wat ik maakte. En tot mijn grote verrassing werd ik zelfs gevraagd voor interviews op de radio, in tijdschriften

Zo ontstonden bijvoorbeeld de SPEELregels kaartsenset, de workshops die ik daarover gaf en de online programma’s. Ineens liep mijn bedrijf! Het meest bijzondere vind ik nog wel dat ik uiteindelijk zelf gevraagd werd een TEDxTalk te geven over mijn speelavonturen. Dat voelde alsof het cirkeltje rond was.

En toe maar, nog maar weer een andere wending.

Je zou bijna denken dat ik daarna nooit meer verlamt zou zijn door twijfels of perfectionisme. Dat is niet zo. Het is altijd mijn valkuil gebleven. Maar ik werd er steeds beter in om te switchen naar de speelse modus.

Tot een aantal jaar gelden. Ik kwam in een financieel zeer onzekere periode en kreeg langdurige gezondheidsklachten. Zonder dat ik het doorhad, ging ik weer steeds meer kijken naar hoe anderen het deden. Ik vergat te experimenteren. Ik raakte het lijntje met mijn eigen enthousiasme steeds meer kwijt en maakte steeds minder ruimte voor mijn plezier en creativiteit.

Dat was een ingewikkelde periode. Ik wil dat niet zomaar … Maar het zat wel vol waardevolle lessen. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd. En weer, maar dan nog een laagje dieper, ontdekt hoe belangrijk mijn creativiteit voor me is.

Ik ben toen heel bewust gaan kijken, hoe ziet dat speelse experimenterende werkproces er nou uit? Hoe kan ik dat weer inzetten om mijn werk zo te doen dat ik er blij van word? En het voor mij en mijn klanten werkt!