Switch Off Sunday

In de workshops die ik geef verzuchten deelnemers vaak ‘ik zou zo graag ook af en toe een speelkwartiertje inlassen maar ik kom er niet aan toe’. En dat snap ik. Ontzettend goed zelfs. Toen ik begon met mijn speelkwartiertjesexperiment vond ik het heel lastig om prioriteit te geven aan plezier terwijl er een hele berg dingen lag te wachten die ‘echt moesten gebeuren’. Die veel meer nut leken te hebben dan een momentje plezier. Inmiddels weet ik dat spelen juist ontzettend nuttig is. Dat juist de andere dingen in mijn leven daardoor veel soepeler gaan lopen.

Sinds vorig jaar zomer ben ik bewust bezig meer ruimte te creëren in mijn leven, juist voor die leuke dingen. Een belangrijke inspiratiebron daarvoor is Patty Golsteijn en haar blog Minimal Switch. Zij geeft daarop praktische tips over hoe je kan minimaliseren; oftewel het weghalen van onbelangrijke en onnodige elementen (in je leven, werk, huis, relaties) om meer rust, ruimte, vrijheid, tijd, geld en energie over te houden. En ik heb ontdekt dat er een boel valt op te ruimen! De afgelopen tijd heb ik flink de bezem gehaald door van alles en nog wat: mijn kasten, mijn agenda, mijn financiën, mijn todolijst. En nu dan ook mijn internetgebruik.

Ik dacht dat het eigenlijk best meeviel met mij en het internet. Ja, ik ben gek op Facebook en Twitter. Ik heb er al zoveel leuke mensen door ontmoet en ik ontdek steeds weer nieuwe inspirerende dingen. Niks mis mee. Toch? En oké, mijn telefoon staat vol met allerlei handige apps. Dat maakt mijn leven alleen maar makkelijker. Bovendien kan ik het ook zonder al te veel moeite naast me neerleggen. Zo kijk ik bijvoorbeeld zelden op mijn telefoon als ik een afspraak met iemand heb. Tenzij diegene even naar de wc is, dan check ik even snel of er nog iets is gebeurd. En toegegeven, het is ook het eerste dat ik doe na de afspraak. Oh, en ik zet internet op mijn telefoon trouwens ook wel eens een paar uur helemaal uit als ik door de stad wandel. Even geen afleiding. Dus ik heb het prima onder controle. Ik internet alleen als ik er zin in heb.

Dus toen Patty mij uitnodigde om mee te doen aan Switch Off Sunday – een dag zonder internet – leek me dat niet echt ingewikkeld. En dat vond ik het ook niet omdat het zo ontzettend fijn bleek te zijn. Het was alleen wel heel erg wennen. Ik was verbaasd over hoe vaak ik uit automatisme mijn telefoon wilde grijpen. Dat begon al ’s ochtends. Vaak begin ik mijn dag met een rondje Facebook, Twitter en weet ik veel wat voor websites allemaal. Nu dus niet. Ik begon nu met een bak thee op de bank en staarde naar de duiven in de boom voor mijn raam. Een kwartier lang.

Toen ik ’s middags naar de film wilde, heb ik even getwijfeld om toch op internet op te zoeken welke films er draaiden. Omdat ik dat een beetje flauw van mezelf vond, besloot ik op de bonnefooi te gaan. Ik kwam daardoor bij een film terecht die ik anders niet zo snel was gaan kijken: Matterhorn. Een vertederende frisse Nederlandse film. Het opvallendste die zondag vond ik dat ik merkte hoe vaak ik leuke dingen die ik deed wilde delen. En me dan verbaasd afvroeg waarom ik zo graag wilde twitteren dat ik bijvoorbeeld een suikerbrood had gebakken.

Na die eerste Switch Off Sunday heb ik voortaan iedere zondag internet uitgezet. Heel lekker. Ik probeer de zondag verder ook zo leeg mogelijk te houden. Even een dag gewoon maar kijken waar ik zin in heb. Soms lanterfanter ik de hele dag. Andere keren ben ik juist heel actief. Wat ik vrijwel iedere keer ben gaan doen, is dingen maken. Lekkere dingen, mooie dingen of praktische dingen voor in mijn huis.

Wat ik nu vaker doe is even lummelen. Diep in de kussens op mijn bank duiken. Naar buiten staren. Beetje door een tijdschrift bladeren. En gek genoeg komt vanuit daar juist veel meer activiteit. Niet omdat het moet maar omdat ik dat wil. En zo word ik soms ineens overvallen door een speelkwartier.

Ook een keer zo’n internetvrije zondag proberen? Doen! Je hebt er niks voor nodig. Op 14 april kan je ook meedoen met de maandelijkse Switch Off Sunday van Minimal Switch.

Wil je meer weten over de voordelen van minimaliseren lees dan ook dit rake interview van Tom Beek met Patty Golsteijn waarin zij meer vertelt over het hoe en waarom.

Comments

  1. Pingback: Bureau Play | Experiment: 24 uur niet praten

Add A Comment