Wat is jouw plezier-in-de-weg-zitter?

Opnieuw beginnen is nog best een uitdaging. Een paar weken geleden bekruipt me een radeloos gevoel als ik aan de slag wil met mijn nieuwe richting. De blokkentoren is omgegooid maar nu ligt alles op de grond. Ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Wat een chaos.

Het gevoel herken ik van wanneer ik mijn huis weer eens rigoureus wil opruimen. Enthousiast trek ik dan al mijn kasten leeg. Tot ik ineens midden in een huis vol troep sta. Met mijn handen in mijn haar. Ik wilde een schoon huis maar ineens is er alleen maar bende.

Dat beeld helpt me om uit dat wanhopige gevoel te stappen. Ik weet hoe het moet. Gewoon ergens beginnen. En ordenen. Stapeltjes maken.

Daarvoor kies ik mijn favoriete opruimtool: een spreadsheet. Dat geeft me altijd direct een gevoel van overzicht. Dat is precies wat ik nu nodig heb. Ik begin alle ‘blokjes’ daar in te zetten.

Ik pak mijn notitieboekjes erbij en pik er uit wat ik mee wil nemen. Ik blader mijn favoriete boeken door en lees de stukjes terug die ik heb gehighlight. Ik duik oude mails op om te lezen waar mensen tegen aan lopen en krijg daar waardevolle input voor tijdens de eerste dates van de koffietentjestour.

Ik ontdek verbanden. Ik leg bij elkaar wat bij elkaar past. Maak categorieën. Stapeltjes. Soms worden stapeltjes weer gesplitst of juist samengevoegd met anderen.

Al snel blijkt één stapeltje er uit te springen. Die met het stickertje ‘plezier’.

Daarin zit de vraag die mij de afgelopen jaren het meest gesteld is:

‘Hoe maak ik ruimte voor meer plezier? Ik wil er graag meer van. Maar ik kom er niet aan toe omdat er zo ontzettend veel belangrijke dingen zijn die eerst moeten gebeuren.’

Het stapeltje barst verder van de theorie, ervaringsverhalen, technieken, tips. En er ontstaan rode lijnen, thema’s.

En zo ontvouwt ineens, als vanzelf, een nieuw product. Een programma. Eentje waar je meer plezier van krijgt. Maar ook één waarin dat wat je tegenhoudt aan bod komt. En hoe je zorgt dat je er meer van in je leven krijgt. Hoe je echt prioriteit kan geven aan plezier. Binnenkort vertel ik je er meer over.

Ondertussen ben ik heel benieuwd.

Wat staat jou in de weg om meer plezier te hebben?

Jouw input helpt me bij het bouwen aan dit stapeltje. Dus ik ben heel benieuwd! Ik zou het super vinden als je je gedachten wilt delen. Dat kan door hieronder je reactie achter te laten.

Comments

 1. Carla

  Hoi Marieke,

  Zoals ik je ook gemaild heb; het leven in de toekomst weerhoudt mij ervan plezier te hebben. Ik ben altijd bezig met de toekomst en ik kom moeilijk in het hier en nu. Waar alle plezier zich ophoudt.. 😉

  1. Marieke van Dam

   Bedankt voor je antwoord hier en in de mail! Ik vond het zo mooi dat je schreef ‘plezier maak je niet in de toekomst’. Zo waar!

 2. Joyce

  Hoi Marieke, ik heb graag plezier en het lukt me ook best aardig om bewust te genieten van de dagelijkse dingen. Ik merk dat dat het makkelijkst gaat als ik dicht bij mezelf blijf en niet te veel nadenk voor anderen. Dat brengt me automatisch op datgene wat me vaak in de weg zit: de neiging me te veel bezig te houden met andere mensen en wat zij zouden kunnen willen/denken/vinden. Herkenbaar?

  1. Marieke van Dam

   Ha Joyce, dat is een hardnekkige hè? Oh ja, zo herkenbaar! Ik herken het bij mezelf en lees het ook in heel veel van de (meer dan veertig!) mails die ik als antwoord op deze vraag heb ontvangen.

Add A Comment