Samen dwalen?

Ik neem jou als ondernemer graag mee op een verrassende ontdekkingsreis waarbij je de beste ideeën uit je hoofd haalt en in beweging brengt. Ik help je om te creëeren met plezier en vanuit je enthousiasme. 

We gaan eerst samen op een creatieve dwaalsessie door Amsterdam. Daarna begeleid ik je nog vier weken online. 

Ik laat je kennismaken met een andere manier van werken. Eentje waarbij je niet alles eerst helemaal hoeft uit te denken en te plannen, maar waarbij je gaat experimenteren. Spelend ondernemen!

Ontwikkel in kleine behapbare stapjes en met een flinke dosis plezier nieuwe dingen die recht uit je hart komen. 

Dit traject is voor jou als…

 • Jij mooie dingen wilt creëren waar je andere mensen blij mee maakt. Je meer je stem wilt laten horen. Je eigen verhaal wilt vertellen. 
 • Je voelt dat er veel meer in je zit, maar dat er iets is wat je daarin tegenhoudt.  
 • Je teveel blijft hangen in analyseren, nadenken, perfectioneren bij het neerzetten van wat je graag wilt. 

Je bent al een aantal jaar ondernemer. Daar begon je ooit mee omdat je niet echt op je plek zat in het werk wat je hiervoor deed. Je wilt dat wat je goed kan, inzetten op een manier die bij je past. En waar je anderen blij mee kan maken!

In de praktijk valt dat alleen best tegen. Je hebt wel wat leuke klussen en klanten. Maar je doet nog steeds niet helemaal wat je diep van binnen écht wilt.

Het is niet dat je geen ideeën hebt. Die zijn er genoeg! Ook van die ideeën waarvan je denkt ‘yes, dit is het!’. Ze overspoelen je met een blij gevoel. Heerlijk. 

En vervolgens… :

 • …probeer je ze om te zetten naar concrete plannen en raak je de inspiratie die je net nog had weer kwijt.  
 • … doof je ze snel weer met praktische dooddoeners als “wie zit daar nou op te wachten”, “ze zien me al aankomen” of “leuk bedacht, maar daar verdien ik toch geen cent mee”.
 • … krijg je zoveel ideeën dat de hoeveelheid ervan je verlamt. Welke moet je nou toch kiezen? Hoe weet je of je het juiste idee te pakken hebt? 
 • … of maak je je plan zo groot en ingewikkeld dat je niet meer weet waar je in vredesnaam moet beginnen. 
Daar baal je van. Want je weet dat je zoveel meer in huis hebt! Je weet ook dat als je die ideeën wel tot uitvoering brengt, dat zoveel kan veranderen (voor jou én de mensen waarvoor je creëert). 

Maar waar begin je dan? Nou, bij die ideeën waar ik het net over had. Als je een combi voelt van een diep enthousiasme en ‘oh, dat durf ik niet’, dan zit je op het juiste spoor! Die ideeën zijn je meest waardevolle goed. Dat is jouw goud! 

Vanuit daar kan je je idee verder ontdekken, door ermee te gaan experimenteren.  Je hoeft het niet allemaal eerst uit te denken. Zet een eerste stap. En daarna weer een eerste stap. Laat je leiden door je plezier en wat je onderweg tegenkomt. Ga zo op een verrassende ontdekkingstocht in plaats van een vooraf geplande route.

Je kan daar nu meteen al mee beginnen. Je hoeft niet eerst nog een opleiding te doen of meer geld, energie of tijd te hebben. Het hoeft niet eerst helemaal duidelijk of perfect te zijn. Je hoeft het zelfs niet te durven! In jouw idee zit al het zaadje wat zich kan gaan ontvouwen tot iets wat je je nu nog niet kan voorstellen als je ermee aan de slag gaat.

Een andere manier van werken

Het is voor mij echt een ommekeer in mijn werk geweest (en de rest van mijn leven!) toen ik bij toeval ontdekte hoe ik op een ontdekkende speelse manier kon werken en daardoor met plezier veel meer voor elkaar kreeg. Aan het begin van mijn coachingspraktijk heb ik namelijk de eerste twee jaar vooral zitten puzzelen, twijfelen en sleutelen aan mijn ideeën. Ik wilde een plan hebben. Ik wilde eerst goed duidelijk hebben wat ik zou gaan doen, en voor wie. Achteraf gezien verlamde me dat alleen maar en heb ik daardoor zelfs geen één van mijn ideeën uitgevoerd! 

Tot dat veranderde door een geinig experiment. Ik besloot een maand lang iedere dag een speelkwartier op mijn todo-lijst te zetten. Dat kwam omdat ik een TED-talk had gezien van een wetenschapper die vertelde hoe belangrijk het voor volwassen is om te blijven spelen. Dat liet me niet meer los. Ik wilde weten wat er zou gebeuren als ik dat iedere dag even zou doen.

Ik denk met heel veel plezier aan die eerste maand terug. Het was zo leuk! Maar het was vooral ook nog zoveel meer. Ik merkte al snel dat ik flexibeler met uitdagingen om ging. Ik werd veel creatiever in mijn werk. En ik veranderde mijn manier van werken. Ideeën ging ik vanuit mijn enthousiasme meteen uitvoeren, door ze heel klein te maken.

Van grappig idee tot nieuw product

Zo bedacht ik bijvoorbeeld een mini-crowdfundingactie. In ruil voor € 2,50 voor een kop cappuccino, maakte ik speelse opdrachtjes voor mensen. Die noemde ik SPEELregels. Ik weet nog zo goed dat ik niet kon slapen van de zenuwen toen ik het ’s avonds op Facebook zette. Wie zou dat nou willen? Straks zet ik mezelf compleet voor gek. Mensen vinden het vast belachelijk dat ik dit doe! Tegelijkertijd was er ook een gevoel van opwinding, van plezier, van nieuwsgierigheid. Ik was zo vreselijk benieuwd hoe het verder zou gaan!

Die zorgen bleken de volgende dag al voor niks te zijn geweest. Ik kreeg ontzettend veel leuke reacties en de SPEELregels waren al snel een hit. Toen ruim 100 mensen geld over hadden gemaakt voor een cappuccino, moest ik het stopzetten omdat ik nooit zoveel koffie op kon. Omdat er nog wel veel vraag was, besloot ik er een kaartenset van te drukken. Die werd ook meteen een succes. De bestellingen stroomden binnen.

Dat niet alleen. Ik werd uitgenodigd voor interviews met landelijke media, zoals Algemeen Dagblad, Happinez, Radio 538. Evenementen en bedrijven vroegen mij om workshops te komen geven. Ik ontwikkelde nog veel meer producten vanuit de SPEELregels. En als kers op de taart werd ik uiteindelijk zelfs gevraagd om mijn eigen TEDxtalk te geven over mijn speelavonturen.

Als ik er nu weleens over nadenk wat er was gebeurd als ik toen niet dit ideetje was gevolgd, als ik het niet zo klein en leuk had gemaakt maar me had laten tegenhouden door die angst. Jeetje, wat had ik dan veel gemist!

Bewust uitpuzzelen

Als ik terugkijk zijn mijn meest succesvolle projecten zonder uitzondering altijd begonnen met die ideeën waar ik een mengeling van kriebels van diep plezier en “dit durf ik niet” had. Dat gevoel ben ik zelfs als mijn kompas gaan gebruiken. 

Toch kwam er ook nog een flinke kink in de kabel. Ik heb door een turbulente tijd met persoonlijke uitdagingen en een sterk wisselende gezondheid mijn bedrijf tijdelijk op een laag pitje moeten zetten. Een uitdagende tijd waarin ik veel nieuwe lessen heb geleerd en oude lessen opnieuw moest leren. Het spelen en mijn eigen creativiteit weer herontdekken hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. 

Toen ik de boel weer opnieuw wilde opstarten, merkte ik dat ik toch weer de neiging kreeg om het eerst allemaal uit te willen denken. Om voor ‘veilige’ verstandige ideeën te kiezen. Ik miste daardoor het plezier en tja, ik kreeg op die manier ook gewoon minder voor elkaar. Ik ben toen in kaart gaan brengen hoe ik dat dan deed in de tijd waarin het zo lekker liep. Hoe zag dat proces eruit? Hoe kon ik wat ik toen deed nu bewust in gaan zetten? Ik ontdekte verschillende fases in dat proces waar ik mijzelf stap voor stap doorheen ben gaan helpen. Dit dwaalsessie-traject is daar onder andere uitgekomen!

Zin om met jouw ideeën te experimenteren?

Wil je ervaren hoe het is om jouw ideeën op een andere manier te benaderen zodat je ze met plezier kan uitvoeren? Ben je benieuwd naar jouw gouden ideeën? Ik help je heel graag stap voor stap door dit speelse proces. 

We gaan dan eerst samen op een creatieve dwaalsessie door Amsterdam. Onderweg laten we ons verrassen door waar we terecht komen. De ideeën die echt verschil maken, verzin je namelijk niet door uren achter je laptop te zitten. De ‘yes, dit is het’-ideeën komen als je de tijd neemt. Je taakgerichte activiteiten loslaat. Nieuwe en onverwachte situaties opzoekt. Even afstand neemt van je dagelijkse werkmodus. 

Het ronddwalen is meteen een mooie oefening in het volgen van je nieuwsgierigheid en intuïtie. Ik help je tijdens de sessie om die ideeën naar de oppervlakte te krijgen waar jouw hart sneller van gaat kloppen door mijn vragen en creatieve opdrachten. 

Daarna help ik je nog vier weken (of langer, dat kan ook) om je idee om te zetten in kleine experimentjes. Je krijgt een eigen online omgeving waar je al je vragen aan me kwijt kunt, iedere stap met me kan delen en de uitdagingen die je tegenkomt. Ik help je steeds weer bij het bedenken van de volgende stappen en vooral ook om je uitdagingen klein en behapbaar te maken. Ik ben daar om je aan te moedigen en toe te juichen in je creatieve ontwikkeling.

Zo fijn, Marieke begrijpt hoe mijn hoofd werkt! Ze heeft een lichte, speelse, nieuwsgierige manier van werken die ik prettig vind. En tegelijkertijd gaat ze ook de diepte in.

Ik heb altijd veel ideeën en inspiratie maar mijn plannen maakte ik steeds veel te groot en ingewikkeld, waardoor ik niet vooruit kwam.

Het traject bij Marieke heeft me geholpen om te ontdekken hoe het anders kan. Ik vond het heel bijzonder om te ervaren wat er gebeurt door met kleine stapjes te werken. En om je enthousiasme te volgen. Wat eerst zwaar en geforceerd voelde wordt daardoor kleiner en eenvoudiger. En nu lukt het me wel om in beweging te komen!
Sharon Huisman
De Stiltemaker
Het contact met Marieke voelde vertrouwd en warm. En met heel veel aandacht. Het traject lijkt op het eerste gezicht wellicht luchtig, leuk en verrassend. Maar het ging veel dieper dan ik had verwacht, daarom denk ik ook dat het beklijft.

Ik had een paar projecten die ik graag wilde doen maar die ik steeds liet liggen. Ik zette me vast, doordat ik van tevoren eerst wilde weten wat iets zou opleveren. Anders voelde het voor mij te vaag. De dingen waarvan ik dacht 'dat lijkt me gewoon heel leuk om te doen' deed ik niet. Ik stopte daardoor mijn inspiratie, ideeën en creativiteit.

Door het traject heb ik nu een andere aanpak en houding gevonden, waarbij ik niet eerst de uitkomst hoef te weten en die tegelijkertijd toch heel praktisch is. Ik heb ontdekt dat ik daardoor al veel kan in korte tijd. Ik maak nu wel de dingen die ik graag wil maken, met meer plezier en rust.
Marjolein van Braam Morris
marjoleintekent.nl

Veel meer dan een sessie!

 
Het is dus veel meer dan een creatieve dwaalsessie. Het is een traject van ruim vier weken, waarbij je van ideeën naar doen gaat.
 
 • schrijfopdracht
  Voor de creatieve dwaalsessie, krijg je een persoonlijke schrijfopdracht. Je ontdekkingstocht begint dus al voor onze sessie. Ik leer jou en wat er in je leeft zo alvast wat beter kennen. En jijzelf ook! 
 • creatieve dwaalsessie
  We spreken voor onze sessie af in een koffietentje in Amsterdam. Je zal zien dat de tafel al snel vol ligt met stiften, kaartjes en jouw ideeën.

  We nemen daar de tijd voor want we gaan op zoek naar die ideeën waar je hartslag van omhoog gaat, die echt beweging gaan brengen. We gaan die verder onderzoeken tijdens het dwalen door de stad om er met een frisse blik naar te kijken.

  Als laatste stap tijdens de dwaalsessie gaan we jouw gouden ideeën klein en behapbaar maken.

 • vier weken online begeleiding
  Ik geloof in creëren vanuit beweging. Niet blijven hangen in nadenken en analyseren maar ontwikkelen door te doen. Met de nieuwe inzichten en ideeën uit de dwaaldate kan je meteen de volgende dag al aan de slag. Je krijgt een eigen online omgeving waarin je al je ontwikkelingen kwijt kunt, al je vragen kan stellen en waar ik je kom aanmoedigen. 
 • coachingscall (via Zoom)
  Aan het einde van die vier weken hebben we nog een online call waarin we terugkijken naar welke stapjes je allemaal hebt gezet, hoe je hier mee verder wil en wat je daarbij nodig hebt. Zodat je ook daarna vol enthousiasme en plezier door kan. Wil je liever nog wat langer samen door? Dan heb je de mogelijkheid om je traject nog te verlengen.

Wat zit er in het traject?

 
 • persoonlijke inzichtgevende schrijfopdracht
 • creatieve dwaalsessie van ca 2,5 uur in Amsterdam
  • koffie met wat lekkers
  • coachingsessie met speelse creatieve opdrachten
 • je gaat naar huis met:
  • een flinke dosis inspiratie, inzichten en ideeën. 
  • een concreet eerste experiment om meteen mee aan de slag te gaan. 
 • vier weken begeleiding via online omgeving.
  • een plek om al je vragen en ontwikkelingen te delen.
  • ik denk daar met je mee, help je vervolgstappen te formuleren, geef je opdrachten die je verder helpen.
  • je vindt daar ook verschillende oefeningen die je helpen voor als je tegen uitdagingen aanloopt.
 • afsluitende online coachingcall (via Zoom).

€ 425,- (ex BTW)

 • persoonlijke schrijfopdracht
 • creatieve coachingsessie
 • 4 weken online begeleiding
 • online coachingcall
Ik vond het fijn om eens zo bewust bezig te zijn met mijn creatieve proces. Wat kan ik daarin veranderen? Het hielp me om mijn focus in de juiste richting te zetten. Marieke helpt me met het vinden van de begrenzing van mijn eindeloze creatieve ideeënstroom.

In de drukte van alledag vind ik het lastig om ruimte te maken voor mezelf en mijn ideeën. Ik vond het fijn om daar eens uitgebreid de tijd voor te nemen. Het was voor mij een stok achter de deur én een kado aan mijzelf. Ik ruim nu wekelijks tijd in voor creativiteit in mijn werk.

Marlisa Wareman
Eigenaar Indonesisch dierenpark
Marieke denkt op een verfrissende manier en hielp me door haar coaching van een andere kant naar mijn ideeën te kijken. Ik kon ze met haar begeleiding beter indelen op wat plezier en energie geeft.

We namen onder de loep wat ik spannend vind, om daarna mini missies te formuleren die ik op korte termijn kan uitvoeren. Ik ben heel blij dat Marieke me weer een stapje verder heeft geholpen op mijn pad!
Petra Wiebenga
Beeldend kunstenaar, tekstschrijver & webredacteur