Woord van het jaar (met werkblad).

·

·

Ik ben enorm fan van werken met een ‘woord van het jaar’. Dat deed ik ooit naast concrete SMART opgestelde doelen. In die laatste liep ik alleen vaak vast. Terwijl ik merkte dat mijn jaarthema juist van alles in beweging zette. Dus zet ik de afgelopen jaren daar nu helemaal op in.

In 2011 doopte ik mijn zomer om tot Summer of Play. Ik wilde ontdekken hoe ik meer kon spelen in mijn leven. Het werd mijn allereerste zelfonderzoek, zo rond een woord. Het leverde me een zomer op vol speelse experimenten, creaties en ontmoetingen die mijn leven en werk een compleet nieuwe kant opstuurde.

Sindsdien kies ik thema’s voor mijn jaren. Iets waar ik dat jaar in wil ontwikkelen en ontdekken. Het voelt als een reis. Eentje die niet vooraf al is uitgestippeld. Maar die wel naar een richting gaat waar ik graag heen wil. Door het jaar heen ontdek ik manieren hoe ik daar dan kom.

De reis gaat daarna nog door, heb ik gemerkt. Zo’n eerste jaar is pas het beginjaar. Daarin leg je een basis voor de jaren die volgen.

In 2015 was mijn woord bijvoorbeeld ‘financieel gezond’ (ik maakte nogal een rommeltje van mijn geld) en begon ik met veel gestruikel aan overzicht krijgen in mijn financiën. Dat is inmiddels een stevige basis waar ik nu nog elke dag blij mee ben en die nog steeds doorontwikkeld.

Ik snap steeds beter hoe mijn energie, creativiteit, focus, lijf, onzekerheden en inspiratie werken. Grote belangrijke thema’s, waarvan ik anders niet had geweten waar ik moest beginnen.

Nu zitten in al mijn dagen en weken gewoontes, systemen, dingen die ik door eerdere woorddoelen heb ingebouwd. Stapje voor stapje heb ik praktische dingen ontdekt en aangepast.

Wat ik bij resultaatgerichte meetbare doelen vaak onhandig vind, is dat het leven altijd met onverwachte wendingen komt. Wat ik vooraf had bedacht blijkt dan niet meer te kunnen. Deze methode geeft daarentegen de gelegenheid om mee te bewegen met wat er op je pad komt.

Afgelopen jaar was mijn woord ‘connect’. Ik dacht aan de wijde wereld in gaan voor mooie live ontmoetingen. Ik had daar ontzettend behoefte aan. Maar ja, je weet hoe vorig jaar liep. Na de eerste ontmoediging ging ik met ‘connect’ in mijn achterhoofd kijken hoe ik toch voor elkaar kon krijgen waar ik naar verlangde.

Het werd een jaar vol bijzondere ontmoetingen. De meeste online. Ik heb gedanst, collages gemaakt, gelachen, ontroerende gesprekken gehad met zowel oude bekenden als met mensen die ik nog nooit eerder had ontmoet. Allemaal in onze eigen woonkamers. Nieuwe vriendschappen heb ik opgebouwd via Zoom en bellen. Ik ben heel bewust gaan uitzoeken hoe ik online ontmoetingen wél leuk vind. Dat ben ik vervolgens zelf gaan organiseren, zoals Verraskoffie en de Random Book Club.

Wat ik fijn vind van zo’n woorddoel is dat het zo eenvoudig is. Eén woord. Dat is ook de kracht ervan, geloof ik. Het maakt het makkelijk om beslissingen te maken. Past deze keuze bij waar ik naartoe wil bewegen, of juist niet?

Het geeft richting in waar ik me in verdiep: cursussen, coachingstrajecten, boeken. Het is zo alsof ik een zelf samengesteld studiejaar volg. Helemaal aangepast aan mijn wensen.

Wekelijks kijk ik naar welke concrete stappen ik op dat moment wil zetten voor mijn jaarwoord. Ik experimenteer met nieuwe gewoontes.

Al die acties, inzichten, experimenten sluiten zo op elkaar aan. Ze ondersteunen en versterken elkaar.

Tegelijkertijd is het divers en verrassend. Deze manier van werken geeft ruimte aan nieuwsgierigheid, laat ruimte voor serendipiteit, verrassing, creativiteit.

Het is daarvoor belangrijk dat het woord goed voelt, dat het resoneert en inspireert. Daarom neem ik de eerste weken van januari om mijn woord uit te proberen en te fine tunen.

Ik noem dat mijn ‘testrit’. Voelen en proeven. Ik associeer op het woord. Pas het aan. Soms helemaal, of juist alleen maar een nuance. Ik koppel er andere woorden aan. Tot het klikt. Dan voel ik ‘dit is ‘m’.

Een paar voorbeelden:

  • De ene keer werkt een Nederlands woord beter voor me (zo voelde ‘naar de kern’ een paar jaar geleden fijner voor me dan ‘to the core’). Andere jaren kom ik juist op Engels uit.
  • Ik speel met de woorden. Zo dacht ik ooit aan ‘going forward’, maar miste ik het plezier daarin. Ik kwam vervolgens uit op ‘flowing forward’.
  • Ik vind het prikkelend als woorden elkaar uitdagen. Dat gevoel had ik toen mijn jaarwoord ‘zachte kracht’ was.
  • In 2019 had ik ‘doelen en dwalen’. Voor mij zit daar veel betekenis in, terwijl het jou misschien niks zegt. Het gaat voor mij over de balans tussen focus en verrassing.
  • Een woord kan ook een dubbele betekenis hebben. Mijn woord van vorig jaar ‘connect’ stond niet alleen voor nieuwe ontmoetingen maar ook voor het verbinden van mijn ideeën (connecting the dots).

Weet je niet waar je moet beginnen? Kies gewoon het eerste woord waar jij aan denkt bij waar je naar verlangt of in wil ontdekken. Proef het vervolgens de komende tijd, pas het aan.

Dit jaar begon ik bij ontspanning. Dat werd vervolgens ease, with ease, creating with ease, creating from ease. Inmiddels ben ik bij Create Ease.

Wil je een testrit voor jouw woord? Ik neem je heel graag mee! Ik heb een werkblad voor je gemaakt. Je vindt er allemaal oefeningen in om je woord te proeven en te finetunen.


Yes, ik wil die testrit!

Ik stuurde dit werkblad eerder al naar de lezers van mijn nieuwsbrief. Wil je voortaan ook als eerste mijn mails, kado’s en nieuwstjes ontvangen? Schrijf je hieronder in. Dan mail ik je binnenkort!