Selecteer een pagina

begin met beginnen

Voel je een verlangen waar je mee aan de slag wil, maar weet je niet waar je moet beginnen?

We leren op school en in ons werk dat je eerst goed moeten weten waar je naartoe wilt voordat je kan beginnen. Je hebt een plan nodig. Dat geeft ook een gevoel van overzicht en duidelijkheid. Maar wat als je dat plan maar niet rond krijgt?

Er is ook een andere manier. Je kan ook gewoon beginnen met beginnen. Stap voor stap ontdek je dan wat eruit komt. 

Deze methode werkt heel goed voor creatieve verlangens waar je nog niet goed woorden aan kan geven, die je lastig vindt om concreet te maken. 

Of voor als je ideeën veel te groot maakt. Je grote bouwwerken in je hoofd maakt, waarvan je vervolgens geen idee meer hebt hoe je daar mee moet beginnen.

Zelf vind ik de ‘begin met beginnen’ methode ook nog eens de allerleukste manier van werken. Het is lichter, het voelt als spelen. Je komt in actie vanuit plezier. Het zit vol verrassing.

Maar ja, hoe doe je dat dan? Daar gaan we op donderdag 25 maart de hele dag mee aan de slag. Drie workshops, tussendoor uitgebreide mijmerpauzes.  Eén dag lang alle aandacht voor jezelf en dat wat je ‘roept’ (als je dit gevoel hebt, dan begrijp je meteen wat ik bedoel). 

 

workshops

workshop 1:
waar zit je plezier?

Prachtige plannen blijven vaak steken achter spannende gedachten. ‘Ze zien me al aankomen’ of ‘Het is niet goed genoeg’?

Je kan daardoor blijven hangen in perfectionisme. 

Plezier helpt om je ideeën in beweging te krijgen. Zodat je vanuit je enthousiasme aan de slag kan. Zelfs al vind je het spannend!

WORKSHOP 2:
welk idee kies je?

Waar ga je mee aan de slag? Je vindt zoveel leuk. Maar je weet niet zo goed waar je dan eens zal beginnen.

Hoe verzin je een goed idee? Welk idee is het beste? 

In deze workshop leer je een manier om alle ideeën uit je hoofd te halen en bewust te kiezen met welke je aan de slag gaat.

 

WORKSHOP 3:
hoe begin je klein?

Hoe gek dat misschien ook klinkt, je komt het snelste vooruit als je kleine stappen zet. Maar we hebben vaak de neiging om plannen groot en ingewikkeld te maken. 

We gaan in deze workshop kijken hoe je snel met je idee aan de slag kan door het klein en eenvoudig te maken.

Maak het klein en eenvoudig! En begin.

Maar hoe doe je dat? Waar begin je dan? Hoe hou je het klein? Hoe zorg je dat je perfectionisme niet in de weg zit?

We gaan met al die vragen aan de slag tijdens ‘Begin met beginnen’. Deze mega-mini-workshop-week in één dag zit vol workshops, opdrachten en mijmermomenten die je helpen om van een hoofd vol ongrijpbare gevoelens en ideeën naar een concreet mini-actieplan te gaan.

Je eindigt de dag met een overzichtelijk begin waarmee je meteen aan de slag kan. En ook heel graag wil! Want plezier is de basis van je nieuwe start. Geen moeilijk gedoe. Je gaat het juist klein en behapbaar maken.

De workshops zijn via Zoom waardoor je deze dag thuis kan doen in je eigen vertrouwde omgeving (of op een andere plek waar jij graag bent). Een hele dag alle aandacht geven aan jouw dappere dromen, prachtige plannen en interessante ideeën om er de volgende dag mee aan de slag te gaan!

In deze mega-mini-workshop-week (in één dag) ga je stoppen met nadenken en beginnen met beginnen!

Ben je erbij? Ik hoop het! Het lijkt me super om je te helpen je ideeën tot leven te laten komen.

Programma

09.00 – 10.30 workshop 1: Waar zit je plezier?

10.30 – 11.30 opdracht + mijmertijd

11.30 – 12.30 workshop 2: Welk idee kies je?

12.30 – 14.30 opdracht, mijmertijd en lunchbreak

14.30 – 16.00 workshop 3: Hoe begin je klein?

 

Donderdag 25 maart

09.00 – 16.00 (via Zoom)

€ 139 (incl btw)


Yes, ik doe mee!


Ik was heel nieuwsgierig hoe het zou zijn om met Marieke “iets” te doen. Ik volg haar graag via Instagram en heb super veel bewondering hoe creatief en origineel zij te werk gaat. Dus toen zij de workshop Beginnen met Beginnen lanceerde, heb ik geen moment getwijfeld om mee te doen.

En wat een dag! Online maar heel persoonlijk. Door prikkelende en open vragen te stellen, leidt ze je door je eigen gedachten en komen er hele verrassende zaken naar boven. Wat ik vooral geleerd heb, zijn handvatten om te starten met het uitwerken van een idee. Niet aan het begin, niet aan het einde maar in het midden. Daar waar het leuk is 🙂

Aan het einde van de dag had ik een concreet idee en een concrete eerste stap die heel behapbaar en klein is. Dus no more excuses 🙂

Rhodee van der Kam

van geinig experiment tot succesvol product

Ik ontdekte deze organische ‘begin met beginnen’ manier van werken zelf op een verrassende manier. Ik zag een TED-talk van een wetenschapper die vertelde hoe belangrijk het voor volwassen is om te blijven spelen. Dat liet me niet meer los. Ik besloot een maand een (in eerste instantie vooral geinig bedoeld) experiment te doen waarbij ik iedere dag een speelkwartier op mijn todo-lijst zette.

Ik denk nog met veel plezier aan die maand terug. Het was zo leuk! Maar het zette nog zoveel meer in beweging. Tot dan toe lukte het me nooit goed om mijn plannen in beweging te brengen. Ze bleven hangen in mijn hoofd en tegengehouden door een verlammend gevoel van perfectionisme. Terwijl ik ontzettend verlangde naar meer. 

Toen ik met het speelexperiment aan de slag ging merkte ik al snel dat ik flexibeler met uitdagingen om ging. Ik werd opvallende veel creatiever in mijn werk als coach. Niet alleen dat ik meer ideeën in mijn hoofd kreeg, maar ik voerde ze veel makkelijker uit. Stap voor stap. Vanuit mijn enthousiasme. Niet vanuit wat verstandig of handig was, maar vanuit wat me leuk leek.Het leerde me om ‘gewoon te beginnen’, imperfect, zonder vooraf bedacht plan. En hoe ik zo veel meer voor elkaar kreeg.

Zo bedacht ik bijvoorbeeld een mini-crowdfundingactie. Ik maakte speelse opdrachtjes voor mensen in ruil voor een kop cappuccino. Die noemde ik SPEELregels. Ik weet nog zo goed dat ik niet kon slapen van de zenuwen toen ik het ’s avonds op Facebook zette. Wie zou dat nou willen? Straks zet ik mezelf compleet voor gek. Mensen vinden het vast belachelijk dat ik dit doe! Tegelijkertijd was er ook een gevoel van opwinding, van plezier, van nieuwsgierigheid. Ik was zo vreselijk benieuwd hoe het verder zou gaan!

Die zorgen bleken de volgende dag al voor niks te zijn geweest. Ik kreeg ontzettend veel leuke reacties en de SPEELregels waren al snel een hit. 

Ik bleef maar vragen krijgen en besloot er een kaartenset van te drukken. De bestellingen stroomden binnen. Dat niet alleen. Ik werd uitgenodigd voor interviews met landelijke media, zoals Algemeen Dagblad, Happinez, Radio 538. Evenementen en bedrijven vroegen mij om workshops te komen geven. Ik ontwikkelde nog veel meer producten vanuit de SPEELregels. 

Als kers op de taart werd ik uiteindelijk zelfs gevraagd om mijn eigen TEDxtalk te geven over mijn speelavonturen.

Als ik er nu weleens over nadenk wat er zou zijn gebeurd als ik toen niet dit ideetje was gevolgd, als ik het niet zo klein en leuk had gemaakt maar me had laten tegenhouden door die angst. Jeetje, wat had ik dan veel gemist!

Van speelse crowdfundingactie…
…naar succesvol product

… en TEDxTalk


ik wil beginnen met beginnen!

Zolang als ik me kan herinneren maak ik de dingen nogal groot en vaak ingewikkeld. In drukke tijden verlamt me dat, dan kom ik niet in beweging en dat levert nogal wat frustratie en stress op. Het werk wordt er ook niet leuker door.

Tijdens de workshopdag Begin met Beginnen was het heel fijn om stap voor stap een aanpak te volgen die me helpt om het weer behapbaar te maken, om keuzes te maken en in kleine zachte stapjes in beweging te komen. En dat werkt!

Ik ben verrast dat het zo simpel kan zijn, met een beetje steun en aanmoediging. Fijn ook dat ik nu na afloop een aanpak heb die ik er zelf keer op keer bij kan pakken!

Marjolein van Braam Morris