Een pleidooi voor meer plezier

·

·

Het lijkt soms wel of de wereld draait om cijfertjes, resultaten, ‘hoe het hoort’ en dingen die nut moeten hebben. Staat er genoeg geld op de bank? Haal ik wel de targets op mijn werk? Stel ik niemand teleur? Krijg ik alles wel gedaan? Maar is dat waar het leven om draait?

De momenten waarop je het meest leeft zijn toch die waarop je de wereld om je heen écht ziet. Als de glinstering op het water opvalt en je er niet voorbij raast met een druk hoofd. Als je een grapje maakt met de conducteur die je treinkaartje controleert en je niet ondertussen met één oog op je mobiel kijkt. Wanneer je uitgebreid naar de verhalen van je kinderen luistert en de afwas even laat voor wat het is.

Even alles om je heen vergeet. En kijkt. Écht kijkt. Of luistert. En voelt! Dat warme kriebelende gevoel in je buik. De last op je schouders die meteen verlicht. Keihard lachen. Of zachtjes glimlachen. Plezier kan alles omvattend groot zijn. En eenvoudig klein.

Plezier is echt van jou. Het brengt je dichter bij wat je wilt, niet dat wat er ‘moet’. Dichter bij je kern. En bij je doel. Niet aan de hand van een plan dat uitgedacht en uitgevoerd moet worden. Nee, een plan dat zichzelf ontvouwt. Plezier wijst je daarin helder de weg. Dat waar je blij van wordt, is de eerste stap richting jouw doel. Plezier zorgt dat je voelt wat je nodig hebt. Dat je dat wéét.

Plezier maakt de wereld mooier. Met plezier maak jij de wereld mooier. Voor jezelf. En voor de mensen om je heen. Je trekt er andere dingen door aan. Plezier laat je op mooiere plekken uitkomen. Geeft je bijzondere verrassingen.

Plezier geeft energie. Het laat de wereld om je heen ontwaken. Het zorgt dat het de zijn sluier af doet en zich aan je laat zien. Het maakt de wereld aardiger.

Plezier is nu. Je hoeft niet te wachten tot iets af is. Tot de kinderen uit huis zijn. Tot je die nieuwe baan hebt. Tot je to-do lijst leeg is (want dat wordt die niet. Nooit).

Plezier is gratis. Je kan het hebben met een lege portemonnee. Je hebt er geen nieuwe spullen voor nodig.

Het zorgt dat je leven lekkerder loopt, je even uit je problemen kan stappen, dat je pijn een beetje verlicht. Plezier geeft licht en luchtigheid tussen de zwaarte en serieusheid. 

Speelse groetjes aan jou, lieve lezer,

Marieke


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *