Speelregels: hoe het allemaal begon

Even voorstellen

Ik ben Marieke van Dam. Afgelopen zomer begon ik met het schrijven van een speelboek voor volwassenen (planning uitgave = zomer 2012). Dat deed (en doe) ik in koffietentjes. Ik had alleen even niet zoveel geld. Dus ik vroeg op Twitter en Facebook of mensen mij een kopje koffie wilden doneren. In ruil daarvoor gaf ik de koffieschenkers Speelregels: speelse ontregelende opdrachtjes. Ik was overweldigd door de vele positieve reacties en de 113 kopjes koffie die ik kreeg. Ik heb nu nog een aantal kopjes koffie op te drinken en ben de laatste persoonlijke speelregels aan het schrijven.

 

Verrassing

Het enthousiasme over de speelregels was voor mij de grote verrassing van afgelopen zomer. Ik heb ontzettend veel toffe reacties gekregen, deelde speelregels uit bij Festival De Tussentijd, gaf er workshops over op Het Trainersevent en maak ze nu op maat voor Vintage CamperFan. En steeds meer mensen vroegen me of ik ze ook wilde uitgeven. En ja, dat leek me een geweldig idee.

Deadline: voor sinterklaas

Ik besloot ze voor sinterklaas en kerst klaar te hebben. Ik wilde er zo’n 100 laten drukken en zou deze zelf opmaken. Maar de afgelopen weken ontwikkelde de plannen zich steeds verder. Ik ontmoette een hele toffe vormgeefster die ze veel mooier vorm kan geven dan ik zou kunnen. Daarnaast ontdekte ik dat een kleine oplage verhoudingsgewijs belachelijk duur is. En ik kreeg hulp vanuit allerlei hoeken waardoor ik er vertrouwen in kreeg dat ik het ook in een grotere oplage kan uitgeven.

Uitdaging

De mensen die mij kennen weten het al: ik hou van actie en van uitdagingen. Ik heb dan ook besloten om, ook al pak ik het plan nu groter aan, dezelfde deadline aan te houden: voor sinterklaas wil ik de boel gedrukt hebben. En ik ben er van overtuigd dat het ook gaat lukken. En daarbij hoort weer dezelfde uitdaging als afgelopen zomer: hoe kom ik aan geld? Want waar haal ik in korte tijd 4.000 euro vandaan? Dat zijn de kosten die ik kwijt ben voor ondermeer drukken, de vormgeving en promotiemateriaal. En die uitdaging besloot ik op te lossen op een manier die past bij hoe de speelregels zijn begonnen. Want als ik nou 40 mensen vind die me 100 euro willen lenen of 300 mensen die in de voorverkoop al een pakketje speelregels kopen dan heb ik het geld bij elkaar. Ik besloot alle twee de strategieen tegelijkertijd in te zetten.

 

Help je mee?

Wil jij me helpen dit voor elkaar te krijgen? Je maakt mij er heel blij mee en leuk voordeel: binnenkort valt er dan een pakketje speelregels bij je op de mat. Je kan meehelpen door geld te lenen of alvast een set Speelregels in de voorverkoop te kopen.

Add A Comment