Speelkwartier: de eerste week

Iedere dag een speelkwartier. Een week geleden was het nog een geinig experiment dat ik verzon tijdens het hardlopen. Nu is het onderdeel geworden van mijn dagelijkse bezigheden. Het is heerlijk om spelen bovenaan mijn prioriteitenlijstje te zetten en het heeft me veel leuke momenten opgeleverd de afgelopen week. En wat ik minstens zo leuk vind, zijn de mensen om me heen en op Twitter en Facebook die met me zijn gaan meedenken, me koppelen aan mensen die zich met spelen bezig houden en sommigen die zelfs ook een speelkwartier op hun todo-lijst hebben gezet!

Mijn eerste week vol speelkwartiertjes was heel verfrissend. Zo heb ik de afgelopen week gezwommen, een kwartier lang door een dia om me heen gekeken, mais naar popcorn zien transformeren, een stop-motionfilmpje gemaakt en poppetjes getekend. Alle speelkwartieren waren stuk voor stuk kleine verrassingen en ‘eerste keren’.

Tot mijn verbazing heb ik ook ontdekt dat een kwartier per dag een speelmoment inplannen niet altijd van een leien dakje gaat. Spelen is voor mij genieten, plezier maken, verwonderd zijn, lachen, de tijd vergeten. Eigenlijk zou ik niet weten waarom ik daar geen tijd voor vrij zou maken. En bovendien is een kwartiertje toch ook helemaal niks? Toch ben ik de afgelopen week al tegen een paar smoesjes aangelopen: niet in de stemming zijn, geen inspiratie hebben, geen tijd. Ik wilde me echter niet zomaar laten afschepen door mijn eigen smoesjes en heb gekeken hoe ik er een speelse draai aan kon geven.

Smoesje 1: Niet in de stemming

Tja, spelen daarvoor moet je toch op zijn minst in de stemming zijn, vertelde ik mezelf toen ik ’s ochtends katerig wakker werd. Ik was de avond daarvoor veel te lang op een verjaardagsfeestje blijven hangen. Niet lang na het opstaan kreeg ik echter een verrassend voorstel: of ik tijdens de lunch mee ging zwemmen. Aangezien ik dan niet meer hoefde na te denken hoe ik mijn speelkwartier zou gaan invullen, besloot ik het aanbod met beide handen aan te pakken en mijn hoofd vol watten te verrassen met een plons in het zwembad. En omdat het tenslotte toch speelkwartier was, nam ik regelmatig pauzes tussen het baantjes zwemmen door. Ik hing dan dobberend aan de rand van het zwembad terwijl ik genoot van de glinsteringen op het water, de structuur van het plafond en de ouderwetse zwemhokjes in het prachtige Zuiderbad. Om onszelf nog een beetje meer te verwennen, kochten mijn zwemgenootje en ik daarna op de markt een grote tas vol fruit en hebben daar goddelijke fruitshakes van gemaakt. Na mijn speelkwartier van een uur, voelde me ik weer¬† helemaal opgeladen. Mijn kansloze brakke dag was ineens een klein feestje geworden.
Draai: Niet in de stemming? Dan juist extra uitpakken! Meer tijd nemen en wat verwennerijtjes toevoegen.

Smoesje 2: Geen inspiratie

Wat als je niet weet wat je moet doen? Ik had dat bijvoorbeeld op woensdag. Ik heb de hele dag nagedacht over hoe ik mijn kwartier zou besteden. Ik kwam echter tot niks. Toen ik ’s avonds thuis kwam, had ik alles zo voor me uit geschoven dat ik nog net een kwartiertje had voordat een vriendin bij me langs zou komen. Ik heb een paar planken in mijn kast gereserveerd voor verf, naaispullen, papier in allerlei kleuren en nog meer frutsels. Op een van die planken liggen projectjes waar ik mee bezig ben, of aan wil beginnen. In de haast trok ik een dia die ik onlangs op straat had gevonden van de plank. Ik heb vervolgens foto’s van de dia gemaakt voor alle lichtbronnen die zich in mijn huis bevinden. En ook al klinkt het wellicht suf, dat was een heel grappig kwartiertje.
Draai: Een kijkje nemen op mijn ‘inspiratieplank’ (en daar regelmatig nieuwe speelideetjes neerleggen).

Ik heb die plank natuurlijk niet altijd bij me. Wat doe ik dan? Daar ben ik mee gaan oefenen. Ik had geen plan en mijn kast bleef dicht. Ik ben midden in mijn woonkamer gaan staan en rustig om me heen gaan kijken net zo lang tot iets mijn aandacht trok. Waar zou ik mee gaan spelen? Aan de muur hing een poppetje. Ik had die ooit gekregen omdat iemand vond dat het poppetje met de springerige rode haren op mij lijkt. Ik pakte het van de muur en liep er mee door mijn huis. Ik begon een beetje te geinen door foto’s van het poppetje te maken en aldoende werd duidelijk dat ik een stop-motionfilmpje zou gaan maken. Ik verschoof het poppetje steeds een klein stukje en nam er foto’s van. En terwijl ik zo bezig was, ontknoopte zich een klein verhaaltje voor het filmpje. En al snel was ik met kinderlijk enthousiasme tekstballonnetjes aan het uitknippen en net als tijdens mijn eerste vlindermoment was ik de tijd weer even kwijt.
Draai: Gebruik maken van mijn omgeving, me laten leiden door wat ik om me heen zie. Wat trekt mijn aandacht?

Smoesje 3: Geen tijd

Op donderdag had ik even een dipje. Ik had die dag van tien tot zes uur aan een stuk door coachingsgesprekken gehad. En toen ik ’s avonds thuis kwam, wilde ik alleen nog maar op de bank liggen met een grote schaal popcorn. Ik wilde echter niet al in de eerste week het bijltje er bij neergooien en dacht aan de tip die ik de dag daarvoor op Twitter van @VrouwHaaksma had gekregen.

Ik besloot van de nood een deugd te maken, of nou ja: van het popcorn bakken een speelkwartier. Terwijl ik de mais in de pan liet vallen, luisterde ik naar het getik van de korrels op de bodem van de pan. Ik keek naar de gele balletjes die allemaal ontzettend veel op elkaar leken en zocht naar waar ze op hele kleine details juist weer van elkaar verschilden. Ik verwisselde het ijzeren deksel van de pan voor een glazen deksel en keek hoe de maiskorrels zich al dansend door de pan transformeerden tot popcorn. En of ik het me nou heb verbeeld…. maar de popcorn leek daarna ook nog eens lekkerder te smaken!
Draai: Een dagelijkse bezigheid omtoveren in een speelkwartier.

De komende weken ga ik nog regelmatig bloggen over mijn speelwartierexperiment. Ik had na deze eerste zeven dagen al vele pagina’s vol kunnen schrijven. Zo heb ik nog bijna niks verteld over wat deze eerste week me eigenlijk heeft opgeleverd. Wordt vervolgd dus!

Ik vind het erg leuk om jullie opmerkingen, vragen, gedachten te lezen via het reactieformulier, Twitter, Facebook of mail. En mocht je ook aan het experimenteren zijn met het inplannen van een speelkwartier, ik hoor heel graag je ervaringen!

 

Add A Comment