Spelen, kan ik dat plannen?

Gisteren was ik vlinders op mijn balkonmuur aan het plakken, als versiering. Ik vond het echter te druk en trok ze er al snel weer af. Vervolgens heb ik het op de andere muur geprobeerd, ook geen gezicht. En het volgende ogenblik was ik ze op allerlei voorwerpen aan het plakken en aan het fotograferen. Ik weet het niet, het gebeurde, zomaar, ineens. Het was een van die momenten waar ik af en toe ineens in beland, plotseling, spontaan. Zo’n moment waarin ik helemaal op ga in iets vrolijks, iets zonder nut, wat op dat moment voelt alsof het het allerbelangrijkste op aarde is, waarbij ik alles vergeet en tijd geen betekenis meer heeft.

Vanochtend tijdens het hardlopen vroeg ik me af of dit soort momenten ook te plannen zijn? Want ik wil eigenlijk heel graag nog veel vaker dit soort ‘hemel op aarde-momentjes’. Laten we eerlijk zijn, vroeger op school waren onze speelmomenten ook ingepland. En tijdens het speelkwartier ging het spelen ook zonder moeite. Nog tijdens het rondje hardlopen, sloot ik met mezelf een deal: vanaf vandaag plan ik iedere dag een speelkwartier in. In ieder geval voor de komende maand.

Speelkwartier: Papieren vlinders in het wild

Vanmiddag moest ik er dan ook aan geloven: mijn eerste geplande speelkwartier. Ik ging een brief op de bus doen en besloot de vlinders van gisteren mee te nemen. Ik bekeek de straat ineens door heel andere ogen, want waar zouden de vlinders goed tot hun recht komen? De vuilnisbak bekeek ik ineens met mildere ogen, het rooster op het elektriciteitshuisje had eigenlijk een fascinerend strak patroon en de vele bloemenfietsen waren ook een leuke match met mijn vlinders. Wat het speelplezier verhoogde, was dat het ook een beetje illegaal voelde, zo stickers plakkend op allerlei straatmeubilair. Nou verwacht ik niet opgepakt te worden omdat ik een vrolijke vlinder plak op een vuilnisbak vol graffiti, maar toch, het is net iets spannender dan mijn reguliere wandelingetje naar het postkantoor. Kortom: het eerste speelkwartier is goed bevallen. Morgen weer een!

Comments

  1. Pingback: Speelkwartier: de eerste week

  2. Pingback: Speelkwartier: week 3

  3. Pingback: Switch Off Sunday

Add A Comment