het boek en de speelregels

Ik heb een droom. Die heb ik al sinds ik als klein meisje grote stapels boeken bij de plaatselijke bieb wegsleepte. Toen wist ik al dat als ik later groot zou zijn, ik een boek wilde schrijven. Die droom ben ik altijd blijven koesteren. En af en toe deelde ik haar tijdens avondjes met veel wijn of in gesprekken met mijn allerbeste vrienden. En ik ben er steeds van overtuigd geweest dat het boek er zou komen, alleen wist ik nog niet wanneer. En nu is het dan zover. Ik ben begonnen. Ik heb een onderwerp en een goed gevoel erbij. En, heel belangrijk, door mijn inspiratiepauze heb ik de tijd. En ik heb de perfecte plek: de vele fijne koffiebarretjes hier in Amsterdam. Ik heb alleen van een ding – door diezelfde inspiratiepauze – even heel weinig en dat is geld. En laat ik dat nou nodig hebben voor de kopjes koffie in de koffiezaakjes. Oeps. Mijn romantische beeld en mijn nu al favoriete ochtendritueel dan maar laten varen? Nou nee, want in mijn Summer of Play durf ik net iets meer dan anders. En doe ik gewoon eens niet aan problemen maar alleen maar aan oplossingen 🙂 Dus, tadaaa, ik verzon het koffie-speelregel-ruilsysteem.

Het koffie-speelregel-ruilsysteem

Ik ga speelregels ruilen voor koffie. Ik hoor je denken ‘wat de huh, speelregels?’ Ja klopt, ik zal het je uitleggen. Een speelregel is een regel die je inspireert om te spelen of je aanzet tot het nadenken er over. Een speelregel kan bijvoorbeeld een gedachte zijn, of een prikkelende vraag, of een inspirerende quote, of een speelse tip. De speelregel is persoonlijk aan jou gericht en krijg je van mij toegestuurd op het moment dat ik het door jou gedoneerde bakje koffie drink.

En om het nog leuker te maken, krijg je ook nog een paar bonussen:

 • een foto van de kop koffie + speelregel
 • een eervolle vermelding in mijn boek
 • korting op mijn boek t.w.v. het bedrag dat je aan koffie hebt geinvesteerd
 • mijn eeuwige dank


En wil je graag meer speelregels. Dat kan hoor. Helemaal geen probleem. Meerdere kopjes sponsoren mag ook 🙂

Hieronder vind je de koffie-o-meter, die houdt bij hoeveel koffiedonaties ik heb ontvangen.

Speelregel bestellen

 • Een koffiedonatie is € 2,50
 • Je maakt het bedrag maal het aantal speelregels dat je wilt ontvangen over naar Triodos-rekening 390446653 t.n.v M.S. van Dam o.v.v. speelregel. Vermeld ook je volledige naam, je emailadres en, als je die hebt, je twitternaam.
 • Je komt dan bij mij op een lijstje. Iedere keer als ik een kopje koffie drink, maak ik ter plekke een speelregel voor degene die bovenaan mijn lijstje staat. Ik fotografeer die samen met het kopje koffie. En stuur hem direct via een tweet of mailtje naar je toe. Je krijgt dus zomaar ineens, als verrassing, je speelregel. Sponsor je meer kopjes? Dan verdeel ik je speelregels, zodat het iedere keer opnieuw weer een verrassing is.
 • Ik zet alle foto’s met kopjes koffie en speelregels ook op mijn site.
 • Ik verzamel alle emailadressen. Wanneer mijn boek – op een nog nader te bepalen moment – af is, krijg je een mailtje. Ik vertel je dan hoe je korting krijgt op mijn boek voor hetzelfde bedrag dat je in mijn kopje(s) koffie hebt gestoken.

toevoeging 27 juli 2011: Ik heb inmiddels alle 100 gedroomde koffiekopjes binnen. Dankjulliewel lieve koffieschenkers! De koffie is nog niet allemaal opgedronken (hoeveel ik nog op te drinken heb, kan je rechts in de koffie-o-meter zien) dus er volgen nog persoonlijke speelregels voor de mensen die geschonken hebben.

toevoeging 28 juli 2011: Wow, ik krijg verschillende verzoekjes om toch nog koffie te mogen schenken. Heel gaaf, lieve mensen! Wil je ook nog een persoonlijke speelregel? Koffiekopjes die voor 1 augustus nog worden overgemaakt, droom en drink ik er extra bij.

toevoeging 3 augustus 2011: Jeetje mensen, jullie hebben me ‘gewoon’ 113 kopjes koffie gegeven. Drieduizendmaal dank. Echt dit is zo gaaf!

Veelgestelde vragen

(Nou ja niet door jullie, maar door mezelf. Het zijn de vragen die ik veelvuldig aan mezelf stel als ik ’s nachts wakker lig en me afvraag of dit idee niet wat al te ludiek is)

Waarom ga je niet gewoon thuis schrijven, daar kost de koffie bijna niks?

Ja, dat is helemaal waar. En ik kan daar een hele rij redelijk houtsnijdende argumenten voor aandragen. Zoals dat ik thuis steeds andere dingen ga doen, en het daar lastig vind me te concentreren. Of dat ik juist nieuwe ideeen krijg als ik in de koffiebar luister naar het geroezemoes en het klaarmaken van de koffie. Maar eigenlijk is er voor mij slechts één echte reden, namelijk dat bij mijn droom ook het romantische beeld hoort van schrijven in gemoedelijke koffiezaakjes. En zolang ik dat kan blijven dromen doe ik dat vol overgave.

Ja hoor eens, als je dit nou voor een goed doel zou doen dan steun ik je graag, maar om jou nou van koffie te gaan voorzien?

Snap ik, helemaal gelijk ook. Goede doelen hebben het geld veel harder nodig dan ik. En die geven hun geld aan veel nobelere doeleinden. Ik zou zeggen geef alleen als je het een geinig idee vind, je wel een koppie koffie kan missen en je het leuk vind om van de zijlijn mee te genieten.

Wat als je nou jaren over dat boek gaat doen? Wil je al die koffie dan gesponsord krijgen?

Nee, het is alleen voor deze zomer. Ik heb de tijd genomen om, naast de paar klussen die nog liepen, nieuwe inspiratie op te doen. Een soort sabbatical. En die geweldige kans heb ik gecreëerd door mijn uitgaven naar het minimum terug te schroeven. De kopjes koffie zouden daardoor zo’n beetje de helft van mijn dagelijkse budget afsnoepen.Vanaf september kom ik met een nieuw aanbod aan diensten en producten voor Bureau Play en komt er weer geld in het laatje.

Hoe weet ik dat jij echt een kopje koffie koopt en er niet van op vakantie gaat?

Ja, dat is vooral een kwestie van vertrouwen. Maar om het toch iets inzichtelijker te maken… Ik maak van het door jou gedoneerde kopje koffie een foto samen met jouw persoonlijke speelregel. Die krijg je van mij direct nadat ik het kopje opgedronken heb, toegestuurd via twitter of mail. En ik zet alle foto’s op mijn website. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik wellicht ook wel eens een kopje thee neem. Ik hoop dat dat ook oké is.

Maar eh, trouwens, waar gaat dat boek eigenlijk over?

Het wordt een speelboek voor volwassenen. Een boek waardoor je zin krijgt om zelf aan de gang te gaan. En het wordt ook een boek waarin je ontdekt waarom spelen zo belangrijk is. Juist voor degenen waarbij het schoolplein behoort tot een ver grijs verleden. En de (werk)titel… die weet ik nog niet. Suggesties zijn van harte welkom!

Oke, geinig idee hoor, maar waarom zou ik mijn zuurverdiende centen aan jou geven zodat jij lekker in je zelfbedachte inspiratiepauze romantisch kan gaan zitten typen?

Goeie vraag! Die heb ik mezelf ook meerdere malen gesteld. Ik ben op de volgende antwoorden gekomen:

 • omdat je het leuk vindt om een persoonlijke Speelregel te ontvangen

 • omdat je altijd al eens hebt willen bijdragen aan iemands droom

 • omdat je benieuwd bent naar het speelboek voor volwassenen dat ik schrijf

 • omdat je ‘on the edge’ wilt leven en ook eens iets geks wilt doen

 • of omdat je een ontzettend lieve schat bent

De speelregels

Add A Comment